ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου

Αλίκη Σωτηριάδου, Δήμαρχος Παρανεστίου
Πρόεδρος Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ
Τις  προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού για τις Ορεινές Περιοχές της χώρας οριοθέτησε η Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ αλλά και της προσυνεδριακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, στις 11 Μαρτίου, με τη συμμετοχή των δήμων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Αλίκη Σωτηριάδου, δήμαρχος Παρανεστίου, όσο και ο αντιπρόεδρος Πασχάλης Γκέτσιος, δήμαρχος Νεστορίου, τόνισαν τη σημασία της δημιουργίας, για πρώτη φορά,  αυτής της θεματικής Επιτροπής στην ΚΕΔΕ, η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τις ορεινές περιοχές της χώρας- η οποία χαρακτηρίζεται από ορεινότητα σε ποσοστό 70% – καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, οι τομείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την τρέχουσα περίοδο είναι οι παρακάτω:


  1. Διάκριση εννοιών «Ορεινός Δήμος», «Ορεινή Περιοχή», «Ορεινή Κοινότητα» , «Μειονεκτική Κοινότητα» πριν και μετά τον Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Αποσαφήνιση της σημερινής κατάστασης.
  2. Θεσμική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού ενός δήμου ως «ορεινού».
  3. Καταγραφή των νομοθετικών διατάξεων που ρυθμίζουν ζητήματα των ορεινών περιοχών.
  4. Καταγραφή των πρόσφατων ερευνών και μελετών για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα προβλήματα και τις προτεινόμενες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισής τους, που αφορούν τις ορεινές περιοχές.
  5. Συνεργασία με τους ορεινούς Δήμους και με τα δίκτυα που έχουν συγκροτήσει, προκειμένου να καταγραφούν και να κωδικοποιηθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις τους. Διαμόρφωση ερωτηματολογίου σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ. και αποστολή του στους δήμους για  ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που κατά  προτεραιότητα θα απασχολήσουν την επιτροπή την τρέχουσα περίοδο.
  6. Συνεργασία με τις υπόλοιπες Επιτροπές της ΚΕΔΕ κατά τη διατύπωση προτάσεων προς τα υπουργεία και ιδιαίτερα προς το υπουργείο Εσωτερικών για θεσμικές και κανονιστικές ρυθμίσεις [ενδεικτικά για ζητήματα οικονομικά (διαμόρφωση κριτηρίων  κατανομής των ΚΑΠ και των λοιπών  κρατικών χρηματοδοτήσεων σε συνδυασμό με το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των ορεινών μικρών δήμων), οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός δήμων, ζητήματα άσκησης αρμοδιοτήτων, αρμοδιότητες ΚΕΠ, ζητήματα θέσπισης κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού, θέματα καταστατικής θέσης των αιρετών κλπ] .
  7. Πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης νέας προγραμματικής περιόδου  και Ορεινοί Δήμοι (Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα κ.λπ.).
  8. Πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας.
  9. Εξειδίκευση – Διαμόρφωση προτάσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) για τους Ορεινούς Δήμους.
  10. Στρατηγικές ανάπτυξης ορεινού χώρου – Θέσπιση κινήτρων αποκέντρωσης.
  11. Ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας της Επιτροπής στο εξωτερικό και εσωτερικό, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της Ελληνικής περιφέρειας (ΠΕΔ, Πανεπιστήμια, Αναπτυξιακές Εταιρίες, φορείς διαχείρισης, ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς στο χώρο της οικολογίας κ.λπ.) και σύνδεσή της με δημόσιους φορείς (Υπουργεία, ΕΝΠΕ κ.λπ.).
  12. Επιδίωξη εκπροσώπησης της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών σε αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  13. Παρεμβάσεις για τη δημιουργία εργαλείων στρατηγικής σημασίας για την κατοχύρωση της ορεινότητας (Κτηματολόγιο για οριοθετήσεις ορεινών χώρων, Χωροταξικό Πλαίσιο, GIS, Βάσεις δεδομένων, Οδηγοί για εξαιρετικής σημασίας θέματα).
  14. Εκπόνηση συνοπτικών εμπειρογνωμοσυνών ενδεικτικά για την αποδελτίωση του υπάρχοντος υλικού (διατάξεων, ερευνών, μελετών, προτάσεων), προς υποβοήθηση του έργου των αιρετών και διατύπωση προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις και αναπτυξιακά προγράμματα προς τους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς δημόσιους φορείς.
  15. Συστηματική πληροφόρηση των ορεινών δήμων, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας σχετικού ενημερωτικού ιστότοπου στο www.kedke.gr. και η προβολή με κάθε πρόσφορο μέσο των απόψεων και των προτάσεων της ΚΕΔΕ για τα θέματα της ορεινότητας με στόχο τη διασφάλιση της αναγκαίας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.
  16. Δημιουργία Ινστιτούτου Ορεινής Πολιτικής.
  17. Πρόβλεψη ειδικών δράσεων οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης των ορεινών δήμων.
  18. Ανάδειξη των προβλέψεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (νέο ΕΣΠΑ 2014–2020, Π.Α.Α. κλπ) για τις ορεινές περιοχές.

Επίσης αποφασίστηκε να κατατεθούν αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία  προκειμένου, πρώτον, να καλυφθούν με έκτακτη επιχορήγηση οι δαπάνες που προέκυψαν λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων στις ορεινές περιοχές, δεύτερον, να επιχορηγηθούν οι ορεινές περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα και τρίτον, να θεσπιστούν κίνητρα για την κάλυψη αγροτικών ιατρών στις ορεινές περιοχές που στερούνται υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Τέλος με επιστολή προς τους αρμόδιους να τεθεί το πρόβλημα της μη μετάβασης στο ψηφιακό σήμα  των περισσότερων ορεινών περιοχών, καίτοι έχει ανακοινωθεί ότι το 96% της χώρας καλύφθηκε ήδη με ψηφιακό σήμα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου