Σημαντικού περιεχομένου η Ομιλία του Γιώργου Καμίνη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ



Επισημαίνοντας ότι το Συνέδριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα μιας δημιουργικής προσπάθειας - παρά τις δυσκολίες της πολυσύνθετης ιστορικής συγκυρίας εντός της οποίας πραγματοποιείται - ο Δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τον αυτοδιοικητικό κόσμο να υπερβεί τις δυσκολίες και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση του από κοινού σχεδιασμού μιας νέας αυτοδιοικητικής εποχής, με “πυξίδα” την ενίσχυση της Αποκέντρωσης βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας. «Η άμεση κινητοποίηση όλων μας μπορεί να αποτελέσει την απάντηση που αναζητά η Χώρα», επεσήμανε στους αυτοδιοικητικούς αιρετούς.
Όσον αφορά στη διασφάλιση και ενίσχυση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ αυτοτέλειας, ο κ. Καμίνης:
1)Παρουσίασε επεξεργασμένη πρόταση μετάβασης στη φορολογική αποκέντρωση, με τρία χαρακτηριστικά:
Τη μη επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των πολιτών
•Την προηγούμενη οργάνωση και στελέχωση των τοπικών εισπρακτικών μηχανισμών και διαδικασιών
•Τη λήψη μέριμνας για τους Δήμους που θα βρίσκονται, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, σε ασθενή θέση, με την ύπαρξη ενός ειδικού λογαριασμού, με κρατική συμμετοχή, που θα λειτουργεί προς εξισορρόπηση και σύγκλιση των ανισοτήτων ανά την Επικράτεια.
Η φορολογική αποκέντρωση, υπογράμμισε, δεν αποτελεί ένα ζήτημα απλά δημοσιονομικό, αλλά μεταρρύθμιση κατά μείζονα λόγο πολιτική, που θα αναβαθμίσει το ρόλο των αιρετών.
2)Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της προσέλκυσης και απορρόφησης πόρων από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, ως μόνη διέξοδο για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών
3)Εισηγήθηκε την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού των δημοσιονομικών ρυθμίσεων, ώστε να αφήνουν το αναγκαίο περιθώριο εκδήλωσης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και ανάληψης κατάλληλων δημοσιονομικών χειρισμών, που όχι μόνο δεν θα απαγορεύονται, αλλά θα επιβραβεύονται και θα δύνανται να λειτουργήσουν ως πιλοτικά παραδείγματα προς άλλους Δήμους.
Για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ, ο κ. Καμίνης τόνισε:
Η πρόσφατη ρύθμιση περί μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.  Μονομερώς, χωρίς διάλογο με τους φορείς της Τ.Α., προχώρησαν στη θέσπιση μιας διάταξης που καταλύει την οικονομική μας αυτοτέλεια, με το περιεχόμενό της να αποδεικνύει πλήρη άγνοια των βασικών ιδιαιτεροτήτων της αυτοδιοικητικής οικονομικής διαχείρισης.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η επικαλούμενη κρισιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών της Χώρας δεν δικαιολογείται να λειτουργεί ως αφορμή ακύρωσης βασικών θεσμικών λειτουργιών και δημοκρατικών διαδικασιών.
Η Τ.Α. φέρει διαχρονικά την ηθική και πολιτική υποχρέωση να συνδράμει στην εξεύρεση των πλέον κατάλληλων λύσεων για τη Χώρα και θα συνεχίσει να το πράττει, σε συνεργασία με την παρούσα και την εκάστοτε Κυβέρνηση και βάσει των θεσμοθετημένων διαδικασιών διαλόγου της Δημοκρατίας μας. Το πρώτο βήμα που έγινε με την πρόσφατη νομοθετική τροπολογία είναι μεν σημαντικό αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια, ταυτόχρονα όμως έχουμε την πολιτική υποχρέωση απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που μας εξέλεξαν να καταστήσουμε σαφές τι μπορούν να περιμένουν από τους δήμους τους επόμενους μήνες.
Σε δεύτερο επίπεδο, ο Δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε συγκεκριμένες παραμέτρους για την ενίσχυση της ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ αυτοτέλειας των Δήμων:
1)Επαναπροσδιορισμός και σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών επιπέδων Διοίκησης.   “Εάν οραματιζόμαστε με ειλικρίνεια την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, δε μπορεί παρά να διεκδικούμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.   Ο πολιτικός ρόλος που εκλεγήκαμε να επιτελέσουμε στις τοπικές κοινωνίες δε συνάδει με την υπεκφυγή ευθυνών”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
2)Συμμετοχή στο διάλογο που εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τα ζητήματα μητροπολιτικής διακυβέρνησης και το ρόλο που δύνανται να ασκήσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, με τη μετεξέλιξή τους από διεκπεραιωτές κυβερνητικών αποφάσεων σε συνδιαμορφωτές πρωτοβουλιών και λύσεων.
3)Προετοιμασία ώστε στη συνταγματική αναθεώρηση να ενισχυθεί η διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων, από την απόδοση κανονιστικής αρμοδιότητας στην Αυτοδιοίκηση επί των τοπικών υποθέσεων μέχρι και την υποβολή νομοθετικών προτάσεων. “Να εκκινούν από εμάς τα νομοθετικά κείμενα που καθορίζουν την οργάνωση και λειτουργία μας και να μην περιοριζόμαστε σε μια γνώμη, που δεν προβλέπεται να είναι καν σύμφωνη και που συνήθως ξεχνούν ακόμη και να μας τη ζητήσουν”, τόνισε ο Δήμαρχος.
4)Αποκατάσταση της καταστατικής θέσης των αιρετών, καθώς αποτελεί πλήγμα για την τοπική δημοκρατία η μη παροχή κινήτρων, αλλά και η αποτροπή των πλέον άξιων εκ των τοπικών κοινωνιών από την ενεργό συμμετοχή τους στις τοπικές υποθέσεις.
Σε τρίτο επίπεδο θεμελίωσης, ο κ. Καμίνης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και καταπολέμησης της διαφθοράς.  «Η δράση των Δήμων μας οφείλει να είναι “κρυστάλλινη”, τόσο ως προς τον τρόπο άσκησης των τοπικών εξουσιών, όσο και ως προς τον τρόπο λήψης των σχετικών αποφάσεων», υπογράμμισε.  Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με στόχο την πλήρη θεσμική κατοχύρωση, αλλά και πρακτική υλοποίηση, τριών προτεραιοτήτων:
1)Επιτάχυνση της μετεξέλιξης των πόλεων σε «Έξυπνες Πόλεις», μέσω της ηλεκτρονικοποίησης των δημοτικών λειτουργιών, της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων της δημόσιας διοίκησης και της πλήρους αξιοποίησης των ΤΠΕ.  Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «πέρα και πάνω από τα τεχνικά ζητήματα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης», επεσήμανε.
2)Ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου ώστε οι αιρετοί, οι δημοτικές υπηρεσίες και όλοι οι φορείς των τοπικών κοινωνιών, οι δημότες και οι κάτοικοι να διαμορφώνουν από κοινού τη ζωή της πόλης. Η διαβούλευση στη λήψη των αποφάσεων να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
3)Άμεση ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων για την άρση των μείζονος σημασίας προβλημάτων που δημιουργεί το πλήθος αλληλεπικαλυπτόμενων ελέγχων στους ΟΤΑ. «Συνεργασία στην κοινή κατεύθυνση της ενοποίησης των ελέγχων και του εξορθολογισμού και απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, βεβαίως με διασφάλιση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας, αλλά και ταχύτητας του ασκούμενου ελέγχου, στα πλαίσια πάντα που επιτάσσει το Σύνταγμα», διευκρίνισε.
Αναφερόμενος στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο κ. Καμίνης επισήμανε:
Η εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων μας έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης προϋποθέτει όμως ότι και η Χώρα μας θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και στελέχωση των αρμόδιων Υπηρεσιών, δημιουργώντας παράλληλα και δομές φιλοξενίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μέσω της απορρόφησης ανεκμετάλλευτων κοινοτικών κονδυλίων και διεκδίκησης νέων. Τα όσα είπε χθες από το βήμα αυτού του συνεδρίου ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος, είναι χαρακτηριστικά για τις ευκαιρίες -κονδύλια ύψους 450 εκ ευρώ την ερχόμενη 5ετία- που έχει η Ελλάδα. Αρκεί να τις εκμεταλλευτεί.
Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι νομιμοποιούμαστε να απαιτούμε εν προκειμένω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μόνον εάν προηγουμένως έχουμε εμπράκτως αποδείξει την αλληλεγγύη μεταξύ των τοπικών κοινωνιών στο εσωτερικό της Χώρας.  Το θέμα του πού θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες που εισρέουν μαζικά στην Ελλάδα μάς αφορά όλους εξίσου και ως εκ τούτου είναι ανεπίτρεπτη κάθε ωφελιμιστική προσέγγιση τοπικιστικού χαρακτήρα με σκοπό να μετακυληθεί το πρόβλημα “στην αυλή” του άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου