Δημήτρης Μπίρμπας: Θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η νομοθετική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Κυρία Υπουργέ, κύριε Γενικέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε πάλι στη Θεσσαλονίκη να συζητήσουμε σημαντικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Κάνοντας έναν απολογισμό της σημερινής μέρας και  δυστυχώς όχι μόνο, μου έρχεται στο μυαλό μια ρήση του μεγαλύτερου Γερμανού πολιτικού της νεωτερικότητας, του Μπίσμαρκ, ο οποίος λέει οι υπερβολές λέγονται μετά το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές.
 Μην έχουμε πάει σε κυνήγι και επειδή εκλογές, προεκλογική περίοδο, δεν έχουμε, έλεγα όταν έγραφα την ομιλία μου ότι έχουμε έναν πόλεμο και είναι ένας πόλεμος με την πραγματικότητα και τον έχουν κάνει πάρα πολλοί.
Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι οδήγησαν εδώ την Αυτοδιοίκηση  και να είμαστε σαφείς σε  αυτό, και αυτό δεν είναι άλλοθι για την παρούσα κυβέρνηση, αλλά είναι για λόγους σοβαρότητας και αντιμετώπισης των  δικών μας ζητημάτων.
Ποιοι οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση στο 65%; Και δεν μπορεί οι χθεσινοί Δήμοι της Αυτοδιοίκησης να είναι σημερινές Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι.
Όμως πραγματικά αυτόν τον πόλεμο τον αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο ο φίλος μου ο Αποστόλης ο Κοιμήσης, γιατί ο πόλεμος που εμείς έχουμε σήμερα και θα συμφωνήσω στην κριτική, σε πάρα πολλά σημεία από την κριτική που έκανε ο Γιώργος  ο Ιωακειμίδης, γιατί εμείς θα χτίσουμε την Ελλάδα, γιατί εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να ανατραπεί αυτή η χειρότερη κυβέρνηση.
Το αν είναι αυτή η χειρότερη κυβέρνηση και όχι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που όταν έκοβαν η Αυτοδιοίκηση σιωπούσε και δεν έβαζε ποτέ στόχο να ρίξει κυβέρνηση, και δεν είναι τωρινό το φαινόμενο αυτό, πραγματικά το αφήνω στη δική σας κρίση.
Εγώ θέλω να πω το εξής. Ότι αυτός ο πόλεμος με την πραγματικότητα υπάρχει και αποτυπώθηκε και εμένα με έχει προβληματίσει πάρα πολύ και στο χθεσινό βιντεάκι. Πέρα ότι και αυτό, κύριε Πρόεδρε, και το λέω, και πραγματικά θα πρέπει να το δείτε, ότι… γιατί η υπερέκθεση καίει, δεν μπορεί να είναι μια ακόμα, ένα βίντεο, ένα σίριαλ, στην προβολή φωτογραφιών του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Πολύ δε δεύτερο όταν έχει δύο καταστροφικά για εμάς και εικονικά για την πραγματικότητα μηνύματα. Μιλάει για την κρίση και δείχνει κουκουλοφόρους. Όχι δεν είναι κουκουλοφόροι η κρίση. Η κρίση είναι η εξαθλίωση, η πείνα και αυτό έχει και χαρακτήρα και πατέρα. Έχει τις συγκεκριμένες πολιτικές λιτότητας, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας, που κύριος εκφραστής της είναι και μας το έχει πει κατάμουτρα και εγώ του έχω πει ότι είναι απόλυτα ειλικρινής, ο κύριος Μητσοτάκης. Η εναλλακτική λύση της χώρας. Και αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε.

Όπως δεν μπορούμε να ξεχνάμε από την άλλη μεριά ότι υπάρχει  μια φωτογραφία η οποία έδειχνε το ζήτημα της πλειοψηφίας, ότι εμείς εκφράζουμε τοπικές πλειοψηφίες.
  Και για να δείτε ότι πάλι υπάρχει σε εμένα που είμαι το στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης και εδώ είναι οι ακομμάτιστοι, ποια φωτογραφία είχαμε στο δείγμα, στο βιντεάκι, και να το δείτε, της πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών; Γιατί πραγματικά μιλάμε για θάνατο της πραγματικότητας. Ποια είχαμε; Μια συγκέντρωση, μια φωτογραφία της συγκέντρωσης του Ναι. Το Ναι κέρδισε  στη χώρα; Το 38% είναι μεγαλύτερο από το 62 που ήταν το Όχι; Και όμως αυτή τη  φωτογραφία είχαμε εμείς. Ότι εκεί εκφράστηκαν οι τοπικές κοινωνίες. Ξανά δείτε το βιντεάκι…
ΣΥΝΕΔΡΟΙ: (εκτός μικροφώνου)
Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Καλά, καλά. Ναι, ναι. Η έκφραση της…
ΣΥΝΕΔΡΟΙ: (εκτός μικροφώνου)
Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Το ξέρω, το ξέρω. Η…
ΣΥΝΕΔΡΟΙ: (εκτός μικροφώνου)
Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Το Ναι κέρδισε, μάλιστα. Πραγματικά εξακολουθείτε να πιστεύετε, για αυτό λέω ότι είναι θάνατος της πραγματικότητας, το τι δείχνουμε. Δεν δείξαμε έκφραση της πλειοψηφίας, φωτογραφίες αλληλεγγύης. Δεν δείξαμε έκφραση της πλειοψηφίας, δράσεις της Αυτοδιοίκησης κοινωνικές. Έκφραση της πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών ήταν αυτό, η θεσμική απρέπεια που είχε γίνει, χωρίς να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, η προσυπογραφή στην Επιτροπή του Ναι.
Έχετε πλειοψηφία, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, πολλοί από εσάς, στο σημερινό μας Συνέδριο, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα με απόλυτη συνέπεια και θεσμικότητα για να είμαστε μαζί.
Και θα ξεκινήσω σε μερικά θέματα, σε σχέση με τις αστοχίες που έχει η κυβερνητική πολιτική. Εμείς δεν υποτιμήσαμε ούτε τις προσπάθειες που έχει κάνει, και έχουν κάνει πολλά, δεν θα τα αποτιμήσω. Τα έχετε πει, τα είπε ο Υπουργός, τα έχουν πει και άλλοι, θα αναφερθούν από τους ίδιους.
Αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα που θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δει. Σε κάποια ο Υπουργός χθες αναφέρθηκε.
Πρώτον. Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση αντικειμενικά, μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων, να λειτουργήσουν με μείον 10% σε σχέση με τα έσοδα που έχουν, τα συνολικά έσοδα που έχουν, απέναντι από τους ΚΑΠ. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους συναδέλφους.
 Υπάρχουν τρόποι να δοθεί και από το κοινωνικό πλεόνασμα, αυτό το οικονομικό πλεόνασμα που λέει ότι θα έχει η κυβέρνηση, και από άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού. Αρκεί να υπάρχει θέληση και διάθεση.
Δεν θα πρέπει να πάμε πίσω με οποιοδήποτε τρόπο από το 2016.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ως έχει της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν έχουμε Ελεγκτές Νομιμότητας, έχουμε ελεγκτές σκοπιμότητας και μεγάλης καθυστέρησης για την παραγωγή έργου.
Δεν μπορεί να μην υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις απέναντι στο νόμο 4412, για τις συμβάσεις. Έχει οδηγήσει, γιατί εδώ; Και εγώ θα είμαι σαφής. Γιατί ακόμα και αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία πρόθεση, κανένα σχέδιο απέναντι σε εμάς. Όχι. Αντιμετωπιζόμαστε σαν δημόσια διοίκηση. Δεν έχουν καταλάβει τις ιδιαιτερότητες που έχει η Αυτοδιοίκηση και πραγματικά οφείλουν να το αντιληφθούν πριν οδηγηθούμε σε πάρα πολύ  μεγάλα προβλήματα λειτουργικά για τις διοικήσεις των Δήμων, αλλά και για τη λειτουργία των Δήμων και την παροχή των υπηρεσιών  στους συμπολίτες μας.
Και θέλω να πω και κάτι άλλο. Στην κινητικότητα. Στην κινητικότητα ο τρόπος που έγινε είναι οριζόντιος.  Είναι άδικος, δεν λαμβάνει ιδιαιτερότητες υπόψη, δεν θέτει περιορισμούς και η Αυτοδιοίκηση… Και το λέω εδώ και στην αγαπητή Υπουργό, που έχει θητεύσει και αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, το εξής. Ότι ο κάθε Δήμος της χώρας, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ξεχωριστός. Εγώ δεν έχω καμία σχέση σε πάρα πολλά ζητήματα, με το Χαϊδάρι που είναι δίπλα μου, με την Αγία Βαρβάρα, με τον Δήμο Αθηναίων, με το Ρέντη και το Περιστέρι. Μπορώ να σας απαριθμήσω δεκάδες διαφορές.
Αυτό το εξισωτικό και το ενιαίο, καταλαβαίνω τις πιέσεις που δέχεται η χώρα, καταλαβαίνω ότι έχουμε μπει σε έναν τορβά και δεν υπάρχει… Αλλά, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Οδηγούμαστε και αυτοεγκλωβιζόμαστε σαν χώρα. Και θα μιλήσω με αυτούς τους όρους. Θα μιλήσω με τους όρους ότι πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σε σχέση με αυτά.
Γιατί η πατρίδα μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι σε σταυροδρόμι. Σε ένα σταυροδρόμι που καλείται, αν εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση και το χρέος, να κανονίσει τη νέα της πορεία. Και στη νέα της πορεία – και εδώ υπάρχουν κάποιας διαφωνίες με κάποιους συναδέλφους – οφείλει να θέσει το ζήτημα της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του κράτους. Να το συζητήσει, γιατί δεν είναι μια διαδικασία ενός 2μήνου και ενός 3μήνου. Εγώ χάρηκα που είχε χθες ο Υπουργός ότι είναι διαδικασία ενός 3χρονου. Ενός οδικού χάρτη 3 χρόνων. Γιατί δεν λύνεται η μεταρρύθμιση του κράτους. Γιατί περί αυτού μιλάμε.
Η βελτίωση των όρων λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, μπορεί να γίνει. Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που προβλέπει η Επιτροπή Επαναθεσμοποίησης, μπορεί να συνεχιστεί.
Καθυστερήσαμε να καταθέσουμε απόψεις. Να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά καταθέσαμε. Εμείς έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Καταρχήν διαφωνούμε στην αποτίμηση του Καλλικράτη. Δεν μπορώ να καταλάβω ότι υπάρχουν συνάδελφοι ακόμα και τώρα, που λένε ότι ο Καλλικράτης έπαιξε θετικό ρόλο. Σε ποιον; Συνέτεινε στην ερήμωση της υπαίθρου, σε συνδυασμό με (…) πολιτικές. Δεν υπήρχε πρόγραμμα υποστήριξης, δεν δόθηκε ποτέ, αλλά και να δίνονταν, ήταν ένας νεοσυγκεντρωτισμός.
Και για εμάς είναι σημαντικό στοιχείο το εκλογικό σύστημα. Αλλά προσερχόμαστε στην Αυτοδιοίκηση ως παράταξη, με δύο κόκκινες γραμμές.
Ένα. Ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση χωρίς να υπάρχουν πόροι, ικανοί πόροι και οικονομικοί και προσωπικού, η κινητικότητα μας οδηγεί σε ένα νέο συγκεντρωτισμό του στελεχικού δυναμικού και στην κεντρική κυβέρνηση και στα κέντρα των Νομών. Δεν μπορεί να προωθηθεί αυτό με την αποκέντρωση, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και ένα ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε Δήμο. Έπρεπε να γίνουν αυτά και αφού γίνουν αυτά, τότε να συζητήσουμε τους τρόπους και τους όρους.
Γιατί είναι σημαντικό το ζήτημα. Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα, αν θέλετε, και στα όρια του Συντάγματος, η απόφαση για παράταση των 8μήνων. Ρωτήθηκαν οι Δήμοι; Με τι προϋπολογισμό. Πόσοι Δήμοι μπορούν να κλείσουν με τον επόμενο χρόνο, κρατώντας όλο αυτό το προσωπικό; Και αυτό το πράγμα δεν είναι ούτε…
Προφανώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Για αυτά τα θέματα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση άμεσα με την κυβέρνηση και να έρθουν νομοθετικές ρυθμίσεις. Μέχρι το τέλος του χρόνου, να έχουν έρθει οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διορθώνουν αυτές τις αστοχίες.
Και υπάρχει ένα πράγμα. Η συζήτηση για τα παρακρατηθέντα, πρέπει να ξεκινήσει. Γιατί ανεξάρτητα από νόμους, παρά νόμους, είναι παρακρατηθέντα. Υπάρχουν οι ισχύοντες νόμοι, υπάρχουν οι περιοριστικοί όροι, αλλά ισχύει ακόμα ο 3852. Δεν ζητάμε, τουλάχιστον εμείς, δεν μπαίνουμε σε μία λογική, αν θέλετε, μαξιμαλισμών. Μπορούμε να τα δώσουμε όλα τα λεφτά αυτά; Δεν ξέρω αν είναι δέκα, δώδεκα, έντεκα. Πάντα στις συζητήσεις με την Κεντρική Διοίκηση, αν είναι οκτώ ή δεκατέσσερα. Όλα αυτά τα κάνουμε, δημιουργείται μια Επιτροπή, υπάρχει μια συζήτηση, καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα. Και ελπίζω να είναι πολύ πιο γρήγορα από την προηγούμενη φορά.
Σας θυμίζω ότι ξεκινήσαμε να παίρνουμε για 8 χρόνια, το 2008, τα χρήματα του 1997 – 2004. Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί. Ελπίζω η κυβέρνηση έγκαιρα να ξεκινήσει και να βάλει μια 8ετή διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι όλα πάνε καλά, το κατανοούμε, θα δοθεί η εξέλιξη και θα αναπτυχθεί η χώρα. Γιατί εγώ παίρνω το συγκεκριμένο σενάριο. Δεν θέλω να μαξιμαλίζω. Και το λέω με πάρα πολύ μεγάλη, αν θέλετε, επιμονή απέναντι σε αυτό.
Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που τα έχουμε καταθέσει και σαν παράταξη, απέναντι στην συζήτηση στο Βόλο, που θα μπορούσα να τα επαναλάβω. Κεντρικά στοιχεία σε αυτά τα ζητήματα είναι, πέρα από την ριζοσπαστική αναδιάρθρωση του κράτους και του να συζητήσουμε και να ορίσουμε αρμοδιότητες ανά επίπεδο εξουσίας, είναι προφανώς η καθιέρωση Δήμων με διακριτά χαρακτηριστικά, γεωγραφικά και παραγωγικά.
Είναι άλλο οι νησιωτικοί Δήμοι, είναι άλλο οι ορεινοί Δήμοι, είναι άλλο οι αγροτικοί, άλλο οι αστικοί, άλλο οι μητροπολιτικοί. Έχουν άλλο πεδίο ευθυνών, άλλο πεδίο λειτουργιών και έτσι πρέπει να τις δούμε.
Η συζήτηση για ανακατανομή, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι… Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Αποστόλη σε αυτό το σημείο. Είναι μια συζήτηση να διαμοιράσουμε μιζέρια. Με οποιοδήποτε σύστημα και να το δούμε, οι αυξήσεις ή οι μειώσεις είναι πάρα πολύ λίγες. Και οι Δήμοι όλοι κινούνται στα όρια της οικονομικής επιβίωσης.
Θα πρέπει αυτό που θα συμφωνήσουμε στα παρακρατηθέντα, να είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την άρση των διαφορών, περιφερειακών, ενδοπεριφερειακών και ενδοδημοτικών, για να υπάρξει σύγκλιση στη χώρα. Και θα πρέπει να το μελετήσουμε σοβαρά, να δώσουμε προτεραιότητα στους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, δεν είμαστε όλοι ίδιοι Δήμοι. Εγώ σε μητροπολιτικό Δήμο είμαι. Να δώσουμε παραπάνω κριτήρια και αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων και πρέπει να υπάρχουν μια σειρά από εξαιρέσεις.
Και τέλος, ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε, είναι η αποσαφήνιση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι, σχεδιαστές και συλλειτουργοί στα ζητήματα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Και οι ΠΕΑΣ είναι ένα Όργανο το οποίο πρέπει να αναλάβουμε για να δούμε, διεκδικώντας τη διαμόρφωση, γιατί το πλαίσιο είναι πάρα πολύ δύσκαμπτο και δύσκολο, ενός χώρου, ενός πεδίου για την Αυτοδιοίκηση, εμείς ζητάμε 2 δισεκατομμύρια, να το δούμε τι μπορούμε να πάρουμε, άμεσα, που θα είναι δικαιούχοι οι Δήμοι. Ταυτόχρονα, στην αξιοποίηση και όλων των άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και αυτό που γίνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι θετικό και ανοίγει αυτή τη στιγμή ορίζοντες.
Θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα. Για εμάς, η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα, όπως όλα τα εκλογικά συστήματα, το οποίο έχει δύο βασικές αρχές. Την ισότητα στην ψήφο, τη δυνατότητα δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου και ταυτόχρονα, επειδή οι θεσμοί διαμορφώνουν τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι τους θεσμούς, παίζουν ρόλο οι άνθρωποι αλλά δεν καθορίζουν αυτοί, να διαμορφώσει κουλτούρα σύγκλισης, συνεννόησης και ζητημάτων.
Τα ζητήματα που μας είπαν οι συνάδελφοι, των λειτουργιών, είπε κάτι χτες ο συνάδελφος, ο κύριος Καμίνης, της Αθήνας. Ότι πόσο ισχυρή ήταν η Αυτοδιοίκηση και το κράτος κατά τη διάρκεια… όταν ήταν απλή αναλογική. Τι συνέβη στην Ιταλία όταν έφυγε η απλή αναλογική; Μπερλουσκόνι, διάλυση, υποβάθμιση των Περιφερειών, υποβάθμιση των Δήμων. Αυτό συνέβη. Η Ιταλία, την εποχή της απλής αναλογικής, μπορεί να είχε πενήντα κυβερνήσεις, ήταν η 6η βιομηχανική δύναμη στον κόσμο και ήταν και η 8η στο ΑΕΠ. Όταν ήρθε ο μπερλουσκονισμός και τα πλειοψηφικά συστήματα…
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Ακριβώς. Administration, να δούμε την ουδετεροποίηση του κράτους, και μπορούμε να το κάνουμε, για αυτό μιλάμε για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους (…) 3ετίας. Αν είναι να παράξουμε τα ίδια, δεν θα μπορέσουμε. Και πρέπει η Αυτοδιοίκηση να το δει. Και πρέπει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.
 Και εμείς έτσι καταλαβαίνουμε την απλή αναλογική. Ισότητα της ψήφου, δυνατότητα συγκλίσεων. Και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει ο Δήμαρχος να είναι επικεφαλής παράταξης, να υπάρχουν, όπως συμβαίνει, στο δεύτερο γύρο, για να έχει, και υπάρχουν τεχνικά ζητήματα να καταστεί αποτελεσματική, υπάρχει ένα σωρό εμπειρία στην Ευρώπη, παρακαλώ μη λέτε για την Ευρώπη, γιατί η πλειοψηφία των συστημάτων είναι συστήματα απλής αναλογικής και πολύ αναλογικότερα από εμάς. Και στην Γερμανία, και στην Ολλανδία, και στην Ισπανία, μην τα συζητάμε τώρα. Και ακόμα και στη Σουηδία. Γιατί εδώ λέγονται πράγματα μερικές φορές με στόμφο, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
 Τέλος, θα πρέπει να μπούμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Δεν ξεχνώ τα ζητήματα τα οποία πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να κάνει στην διαχείριση των απορριμμάτων. Θα πρέπει να νομοθετήσουμε επιτέλους για τους ΦΟΔΣΑ. Αρχίζει η αιρεσιμότητα από το 2017. Αλλά θα πρέπει να ενισχύσουμε μια σειρά από πράγματα και ιδιαίτερα να προετοιμαστούμε – και έχουμε τη δυνατότητα – με συμφωνίες και διαφωνίες, αυτό δεν αλλάζει, στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Γιατί αν θέλουμε να είναι η Αυτοδιοίκηση θεσμικά θωρακισμένη, αυτό θα γίνει μονάχα με μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση με ενίσχυση της αποκέντρωσης. Και εκεί μπορούμε να συμβάλλουμε, γιατί το θέλουμε, για να ολοκληρωθεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Και κάτι άλλο που είναι εύκολο. Θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η νομοθετική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Είναι γύρω στα 10, 12, 15 χρόνια που έχει ψηφιστεί και δεν έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο. Και εκεί αντιμετωπίζονται και τα ζητήματα της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, που είναι όντως η χειρότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από όλους τους θεσμούς που έχουν εκλογές εντός της χώρας.
Τελειώνοντας, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, θέλω να πω ότι οι συγκρούσεις και οι συνεργασίες μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, κατά την άποψή μας θα υπάρχουν  μέχρι την ολική αυτοθέσμιση των τοπικών κοινωνιών. Αρκεί να είναι δημιουργικές και να πηγαίνουν τον τόπο μπροστά. Και αυτό είναι το κριτήριό μας.
Αυτό είναι το κριτήριο που κρινόμαστε και αυτή τη στιγμή και θα κριθούμε στο μέλλον. Και όχι να είμαστε σε ένα κύμα πριμοδότησης της αντιπολιτευτικής στρατηγικής για αριστερή παρένθεση, ούτε σε υμνωδούς της κυβέρνησης. Πρέπει να τα αποφύγουμε και τα δύο.
Εμείς, ως παράταξη, θα είμαστε εδώ, παρόντες, και για τις συγκρούσεις και για τις συνεργασίες. Με ένα και μόνο γνώμονα. Την υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου