ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι" "Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν"





Η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών  και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται στο «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» με τον υπότιτλο ««Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ». Το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει επίσης το  δεύτερο μέρος όπου παρατίθεται το επίσης πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ και στο Τρίτο μέρος ρυθμίζονται ζητήματα αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεως και ειδικότερα των υπηρεσιών Ιθαγένεια.
Το ιστολόγιό μας ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» θα δημοσιεύσει ανά Κεφάλαιο Σχολιασμό και κριτική στο Σχέδιο Νόμου, μετέχοντας  έτσι στη διαβούλευση που ολοκληρώνεται στις 14 Μαίου 2018. Η βάση του σχολιασμού και της κριτικής αντλείται από το έργο του Δημήτρη Κατσούλη «ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» (http://tetradioaftodioikisis.blogspot.gr/2018/01/httponline.html)το οποίο πραγματεύεται – σε "προγενέστερο χρόνο» όλα όσα «φιλοδοξεί» να αλλάξει με το Σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση.
Πάντως, διαβάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού κ. Σκουρλέτη, αναμέναμε να δώσει στη δημοσιότητα μία πιο σοβαρή και μελετημένη νομοθετική πρόταση. Η πρώτη ανάγνωση του Νομοσχεδίου διαψεύδει τις προσδοκίες. Η Κυβέρνηση εγκλωβίζεται εμμονικά στο εκλογικό σύστημα χωρίς να επιφέρει όλες εκείνες τις τομές που θα καθιστούσαν  την απλή αναλογική πραγματική δημοκρατική τομή και ταυτόχρονα θα οικοδομούσαν το σύστημα διακυβέρνησης με άξονες την αποτελεσματικότητα, την συνοχή και την λογοδοσία. Δεν το τολμά γιαυτό μάλλον θα επιβεβαιώσει όλους όσους -δαιμονοποιώντας την απλή αναλογική- προέβλεψαν την διοικητική και πολιτική αστάθεια σε Δήμους και Περιφέρειες.
Εάν δεν αποδοθούν οι ατολμίες και τα λάθη σε άγνοια και απειρία τότε μάλλον ο «ενδεχόμενος δόλος» του Υπουργείου Εσωτερικών (ως πολιτικό και διοικητικό υποκείμενο) οδηγεί στην αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση του κρατικού συγκεντρωτισμού και ασφαλώς στην υπονόμευση της τοπικής δημοκρατίας.
Από το Σχέδιο Νόμου δεν λείπουν και οι εύστοχες και ευτυχείς επιλογές που συμπληρώνουν κενά και καλύπτουν δημοκρατικά ελλείματα του τοπικού πολιτικού συστήματος, όπως η πιο εμπεριστατωμένη θεσμοθέτηση του τοπικού δημοψηφίσματος. Οι επιλογές αυτές όμως δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την γενική εικόνα μίας υπερβολικά κυοφορούμενης μεταρρύθμισης που τελικά καταλήγει στην επιβεβαίωση της ρήσης «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ Α΄ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ  (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) ΕΔΩ

ΤΟ Β ΜΕΡΟΣ (ΦΟΔΣΑ) ΚΑΙ  Γ ΜΕΡΟΣ (ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ) ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου