Το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας

 


Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Αναδημοσίευση από: https://regionalpolicymonitor.org/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2024

Υπάρχουν δύο βασικές αντιλήψεις για τον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί μια χώρα. Σύμφωνα με την πρώτη, όλοι οι τομείς της οικονομίας πρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα, ώστε να επιτευχθεί η συνολική οικονομική ανάπτυξη. Η δεύτερη θεωρεί ότι ένας ή δύο ισχυροί κλάδοι της οικονομίας, αν αναπτυχθούν ορθολογικά, μπορούν στη συνέχεια να τραβήξουν προς τα πάνω τους υπόλοιπους. Η πραγματικότητα της Οικονομίας επιβεβαιώνει τη δεύτερη προσέγγιση.

Μια προσεκτική ανάγνωση του πρώτου τεύχους της εξαμηνιαίας «Έκθεσης κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες» που «έτρεξε» το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών, μας υποδεικνύει έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα: αυτόν του συγκριτικού πλεονεκτήματος. Διατρέχοντας την έρευνα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει καθεμία ξεχωριστά. Έτσι, αν κάθε περιφέρεια εντοπίσει το δικό της συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα.

Tο κεντρικό κράτος έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στο να ορίσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας. Η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει τις προτεραιότητές της για κάθε περιφέρεια και να κατανείμει στοχευμένα τους πόρους της. Είναι μια άσκηση που απαιτεί γνώσεις, εξειδίκευση, μέθοδο, αλλά και συνολική εποπτεία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχουμε να επιλύσουμε και τον εξής «πολιτικό γρίφο»: Από τη μία, υπάρχει η ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη, που εξ ορισμού προϋποθέτει διαβούλευση και ευρείες συναινέσεις. Αλλά από την άλλη, οι πολίτες ζητούν να επιλυθούν τα προβλήματά τους σε ενεστώτα χρόνο. Σήμερα. Τώρα.

Και εδώ η κεντρική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τις εκλεγμένες περιφερειακές αρχές, έχει να φέρει σε πέρας την υποχρέωση να σχεδιάσει κοινωνικές πολιτικές για όσους τις χρειάζονται άμεσα και για όσους δεν θα καταφέρουν να ακολουθήσουν με την ίδια ταχύτητα τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν πίσω, γιατί απλώς δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.

Ξέρω ότι αρκετοί αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των πόρων που διαθέτει το Κράτος ως λόγο ύπαρξης της Αυτοδιοίκησης -κι ας μην το ομολογούν ανοιχτά. Όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι ακόμα κι αν είχαμε επιλύσει τα οικονομικά ζητήματα, ακόμα κι αν κάθε ελληνική Περιφέρεια διέθετε ολόκληρες φυτείες από… λεφτόδεντρα, αυτό δεν θα σήμαινε ότι έχουμε λύσει το βασικό μας πρόβλημα, αυτό από το οποίο ξεκινούν όλα: την ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας θα λειτουργούν αυτόνομα μεν, αλλά σωρευτικά δε ως προς το αποτέλεσμά τους.

Ενώνοντας δυνάμεις, αυτό ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Να δημιουργήσουμε συνέργειες ανάμεσα στους τομείς που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας, παράγοντας προστιθέμενη αξία, ώστε να έρθουν νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε εδώ τους δικούς μας επιστήμονες, τους δικούς μας ανθρώπους. Να κάνουμε την Πελοπόννησο τον τόπο όπου όλοι θα μπορούν να επενδύσουν τα όνειρα και τους στόχους τους.

Η συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό Κράτος είναι κάτι περισσότερο από ευχή ή φραστικό προεκλογικό πυροτέχνημα. Πιστεύω πως αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών να λειτουργήσει σωστά. Η σύμπραξή του με το ΙΟΒΕ μάς προδιαθέτει θετικά. Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, όχι μόνο να προσπαθήσουμε, αλλά να το κάνουμε με τον τρόπο που επιβάλλει η εποχή: με σοβαρότητα, οργάνωση, επιστημονική τεκμηρίωση και διαφάνεια.

***Αρχική δημοσίευση: Εφημερίδα Πελοπόννησος (11/03/2024) & pelop.gr (11/03/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου