Για μια γενναιά πολιτική αποκέντρωσης


Άρθρο του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο EOTA που κυκλοφορεί με την εφημερίδα Παραπολιτικά

Αναδημοσίευση από:   https://e-ota.gr/apopseis-scholia/73815/gia-mia-gennaia-politiki-apokentrosis-arthro-tou-perifereiarxi-kritis-stayrou-arnaoutaki/

Για την Περιφέρεια Κρήτης, είναι πάγια πεποίθηση, ότι τα μεγάλα έργα υποδομής είναι καίριας σημασίας για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας του νησιού. Δίνουν υπόσταση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

Τώρα που βιώσαμε τις συνέπειες της πανδημίας, της  ενεργειακής κρίσης, τώρα που βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αντιλαμβανόμαστε ότι η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, συνδέεται με τα νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και την ορθή αξιοποίησή τους. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε δυναμικά και αποφασιστικά χωρίς άγονους ανταγωνισμούς και ανώφελες αντιπαλότητες. Ιεραρχούμε και αξιολογούμε τις προτεραιότητές μας, συνδέοντας το μεσοπρόθεσμο με το μακροπρόθεσμο.  Με αυτό το δεδομένο επιλέγουμε την Ποιοτική Ανάπτυξη, η οποία αυξάνει την παραγωγικότητα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε έμφαση στα έργα μακράς πνοής, στην ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών, στην επιτάχυνση της ενεργειακής  και ψηφιακής μετάβασης. Επιλέγουμε τη Δυναμική Κοινωνική Συνοχή για την μείωση των κοινωνικών αποκλεισμών και ανισοτήτων.  Προκρίνουμε την Ενεργό Περιβαλλοντική Διαχείριση που εστιάζεται στην κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων.  Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων υποδομών, προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η επίτευξη των κοινών στόχων, εξασφαλίζει ότι η Κρήτη θα καταφέρει  να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το τονίζω και το επαναλαμβάνω, η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αποτελεί την κορυφή της αναπτυξιακής πυραμίδας του νησιού. Ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομος που διατρέχει την Κρήτη από την Κίσσαμo μέχρι τη Σητεία, δεν αποτελεί μόνο μια βασική αναπτυξιακή προοπτική, αλλά κυρίως έρχεται να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα του νησιού.

Μια πάγια εκκρεμότητα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη λογική του υπερσυγκεντρωτικού κράτους, του κράτους που δεν τολμά να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και να κατανείμει πόρους στις Περιφέρειες. Από την Κρήτη, την Περιφέρεια που προετοιμάζεται και για την πράσινη και για την ψηφιακή μετάβαση, τονίζουμε, πως η απόσταση μεταξύ Αθήνας και ελληνικής περιφέρειας συνεχώς διευρύνεται, τη στιγμή που οι Περιφέρειες καλούνται να αντιμετωπίζουν διαρκώς νέες προκλήσεις, χωρίς την αντίστοιχη ροή χρηματοδότησης. Μια τολμηρή, επομένως, πολιτική αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου