Το "Βοήθεια στο Σπίτι" τώρα δικαιώνεται....!!!


Του Δημήτρη Ι. Κατσούλη
Την ώρα τούτη οι προβολείς δικαιωματικά πέφτουν στο κεντρικό κράτος γιατί αυτό έχει την ευθύνη της λήψης των μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της πανδημίας, έτσι θα γινόταν ακόμη και εάν δεν ήταν το πιο συγκεντρωτικό της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα Δήμοι και Περιφέρειες στο μέτρο των δυνατοτήτων τους οργανώνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες και ενισχύουν τις δικές τους υπηρεσίες.
Ιδιαίτερα στους Δήμους η υγειονομική κρίση θα δείξει – ιδιαίτερα εκεί όπου δεν είχε την ανάλογη εκτίμηση- ότι η οργάνωση και προστασία του κοινωνικού ιστού μέσα από ένα λειτουργικό σύστημα μέτρων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, κοινωνικής φροντίδας και προστασίας είναι ίσως το σημαντικότερο πεδίο της πολιτικής τους και για την εποχή της κανονικότητας που αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει.
Τούτες τις ώρες όμως  δικαιώνονται θεσμοί και εργαζόμενοι που επί σχεδόν είκοσι χρόνια έχουν αναδείξει, πολλές φορές και με αυταπάρνηση, την κοινωνική φροντίδα σε κάθε σπίτι που την είχε ανάγκη. Ο λόγος για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Οι Δήμοι διαθέτοντας τις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι» είχαν την ευκαιρία σε καιρούς «υγειονομικής ειρήνης» να καταγράψουν ανάγκες και να μετρήσουν δυνατότητες. Όσοι δε το έκαναν τώρα αισθάνονται την ανάγκη και ίσως κατανοούν το τεράστιο λάθος.

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν είναι τα «παιδιά», κυρίως «κορίτσια» που γκρινιάζουν γιατί δεν πληρώνονται, όπως πολλές δημοτικές αρχές τα αντιμετώπισαν αλλά το αποτελεσματικό δίκτυο εργαζομένων που μπαίνει στα σπίτια των ηλικιωμένων και εχόντων ανάγκη, προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες και κυρίως γίνεται η αιχμή του δόρατος της κοινωνικής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Ένα συμπέρασμα που θα βγει από την υγειονομική κρίση του Covid-19 και από όσες ακολουθήσουν είναι ότι η πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα δεν μπορεί παρά να έχει ως πεδίο εφαρμογής το σπίτι των δημοτών που έχουν ανάγκη.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η βασική κοινωνική υπηρεσία που δεν μπορεί να λείπει ή να υπολειτουργεί σε κανένα Δήμο της χώρας.
Χρειάζεται ενίσχυση σε εξοπλισμό και αρμοδιότητες, χρειάζεται να αξιοποιηθεί η εμπειρία των ήδη εργαζομένων στην καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών της κοινότητας
Απαιτείται οργανωτική προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες των αστικών κέντρων και των αγροτικών περιοχών.
Το έργο που έχουν ήδη επιτελέσει οι δομές των τεσσάρων ή και τριών ή λιγότερων εργαζομένων είναι τεράστιο πλην όμως απαιτείται αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ανά δομή, πολλαπλασιασμός των δομών και αύξηση των ειδικοτήτων.
Καλές οι «πυροσβετικές παρεμβάσεις» του ΥΠΕΣ εν καιρώ υγειονομικού πολέμου αλλά οι λύσεις που απαιτούνται αντιστοιχούν στις πάγιες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας των ηλικιωμένων και ευαίσθητων ομάδων στο σπίτι, πολιτική για την οποία οι Δήμοι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να λειτουργήσουν πέρα από την πατερναλιστική ομπρέλα του Υπουργείου εμπεδώνοντας τις αρχές της πολιτικής και διοικητικής αυτοτέλειας (τοπικής αυτονομίας) και δικαιώνοντας τον ρόλο που διεκδικούν στην προοπτική μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου