Πύργος- Ιστιαία: η διαδρομή και το φορτίο μίας «απόβλητης» αυτοδιοίκησης.


Τις τελευταίες ημέρες τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, πλην των αγροτικών αγώνων και των άλλων κρίσιμων προβλημάτων, τους ανησυχεί  η «φιλοξενία»  αστικών απορριμμάτων από τον Πύργο Ηλείας (1500 τόνοι) στον ΧΥΤΑ της Ιστιαίας. Την σχετικά απόφαση πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Α.Ε. ο οποίος έχει την ευθύνη για την διαχείριση του ενλόγω ΧΥΤΑ μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Εύβοιας και την συγχώνευσή του στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.  Το γεγονός μαθεύτηκε από την ανταλλαγή Δελτίων Τύπου μεταξύ του Δήμου Θήβας (http://thivanews.blogspot.gr/2016/01/1-500.html) και του πρώην Δημάρχου και πρώην Βουλευτή κ. Αθανάσιου Σκούμα και από εκεί πέρασε στον τοπικό διαδικτυακό τύπο. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η μεν Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού συγκαλεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ και στο Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης Αγίας Άννας με πρωτοβουλία Δημοτικών Συμβούλων θα συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Εύλογη και αναγκαία η συζήτηση του θέματος στα δύο Δημοτικά Συμβούλια. Πέραν του ουσιαστικού θέματος, δηλαδή της μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στον ΧΥΤΑ της Βόρειας Εύβοιας  τίθεται και ένα άλλο, ίσως σημαντικότερο, πολιτικό ζήτημα: η αποξένωση των δήμων της περιοχής από τον ΧΥΤΑ που κατασκεύασαν για να διαχειριστούν τα αστικά απόβλητα, την ίδια στιγμή μάλιστα που άλλοι δήμοι σε άλλες περιοχές δεν ανέλαβαν ως όφειλαν αντίστοιχη πρωτοβουλία. Η αποξένωσή τους από την διοίκηση του ΧΥΤΑ ευθέως  μία ακόμη απόδειξη των αντιφάσεων του συστήματος διακυβέρνησης για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης του συστήματος που εισήγαγε ο ν.4071/2012.
Την ίδια μέρα που εξελίσσονται αυτά στην Βόρεια Εύβοια, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών καταγγέλλει με υπερεπείγουσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δύο Δημάρχους, του Αγρινίου και Ακτίου Βόνιτσας  καθώς και τους Προέδρους των αντίστοιχων ΦΟΔΣΑ  γιατί αρνούνται να δεχθούν τα απορρίμματα του Δήμου Πύργου!!! Στο σχετικό Δελτίο Τύπου φέρεται να ισχυρίζεται ότι οι Δήμαρχοι δεν υπάκουσαν στις εντολές του «ιεραρχικά» προϊστάμενου τους Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!!!! Ο εν λόγω Κυβερνητικός Αξιωματούχος θεωρεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ιεραρχικά προϊστάμενη αρχή των Δήμων γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το σύνταγμα και τις αρχές της διοικητικής αυτοτέλειας και της τοπικής αυτονομίας. (Βλ. aftodioikisi.gr)
Τα δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας έχουν την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση να καταξιώσουν την διοικητική αυτοτέλεια και την συνταγματική κατοχύρωση της τοπικής αυτοτέλειας αποφασίζοντας κυριαρχικά για το εάν δέχονται να εξυπηρετήσουν και έως πιο σημείο τον Δήμο Πύργου, οι εκπρόσωποι του οποίου μαζί με άλλους συναδέλφους τους στην Πελοπόννησο  δεν έχουν ανταποκριθεί εγκαίρως στην υποχρέωσή τους να διαχειριστούν ορθολογικά τα αστικά απόβλητα!!! Οφείλουν να αποφασίσουν με γνώμονα την προστασία του συλλογικού συμφέροντος των τοπικών κοινωνιών τους αλλά και με κριτήριο την εύλογη αλληλεγγύη σε μία άλλη τοπική κοινωνία η οποία κινδυνεύει ως προς τη δημόσια υγεία εξαιτίας της ανικανότητας των δικών της ηγετών. Πρέπει έστω και εκ των υστέρων να κάνουν εκείνο το οποίο έπρεπε να είχε προηγηθεί προτού λάβει αποφάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Α.Ε.  το οποίο υπερέβη τα όρια της έτσι και αλλιώς κολοβής δημοκρατικής του νομιμοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα Δημοτικά Συμβούλια της Βόρειας Εύβοιας και δια αυτών οι τοπικές τους κοινωνίες πρέπει να απαντήσουν για λογαριασμό όλης της αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον ανεκδιήγητο Κυβερνητικό Αξιωματούχο που θεωρεί ότι είναι δερβέναγας της Αυτοδιοίκησης και θεωρεί τους Δημάρχους υπαλλήλους του δοτού κρατικού υπαλλήλου που ασκεί την εποπτεία η οποία δεν αποτελεί ιεραρχικό έλεγχο. Υπό αυτή την έννοια τα Δημοτικά Συμβούλια καλούνται να υπερασπίσουν την Αυτοδιοίκηση, την τοπική αυτονομία και το Σύνταγμα παράλληλα με την αξιοπρέπεια των τοπικών κοινωνιών τους αλλά και την εύλογη αλληλεγγύη σε άλλες τοπικές κοινωνίες με κριτήριο την προστασία ενός συλλογικότερου διακυβεύματος, χωρίς ίχνος λαϊκισμού και τοπικιστικού ρατσισμού.

Εξάλλου είναι και μία ευκαιρία να αρθούν στο ύψος της ευθύνης και να υπερβούν την εσωστρέφεια και τους άσκοπους ανταγωνισμούς που τα ταλαιπωρούν μήνες τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου