Ένας νέος τρόπος εργασίας για την Ευρώπη: οι περιφέρειες καλούνται να συμμετάσχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ





Στις 14 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) Karl-Heinz Lambertz συναντήθηκε με αντιπροσωπείες περιφερειών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει το νέο Δίκτυο Περιφερειακών Κόμβων ( #RegHub ) και να συζητήσει για τη διαδικασία επιλογής των 20 περιφερειών που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό στάδιο (2019-2020). Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ειδικής Ομάδας για την Επικουρικότητα , στόχος του εγχειρήματος είναι η παροχή ανατροφοδότησης από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σχετικά με την υλοποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ στην πράξη, πράγμα που θα συμβάλει εν τέλει στη βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ και στην προσέγγισή της στους πολίτες.


Περίπου δύο τρίτα της νομοθεσίας της ΕΕ υλοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Κατά συνέπεια, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία από πρώτο χέρι στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε στενή επαφή με τοπικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία πολιτών και τους πολίτες. Μέσω των γνωμοδοτήσεών της, η ΕτΠ εκφράζει επισήμως τη θέση των τοπικών και περιφερειακών αρχών επί των νομοθετικών προτάσεων της ΕΕ. Παρά ταύτα, είναι αναγκαία η αξιοποίηση τόσο της γνώσης των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε πρωιμότερο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ, όσο και της εμπειρίας τους όσον αφορά την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας. Όντας η επίσημη φωνή των δήμων και των περιφερειών της ΕΕ και μέσω του θεσμικού της ρόλου, η ΕτΠ βρίσκεται σε ιδανική θέση προκειμένου να συνενώσει τις συνεισφορές όλων των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Για αυτό, η ΕτΠ δρομολογεί πιλοτικό έργο που συνίσταται σε Δίκτυο Περιφερειακών Κόμβων (σημείων επαφής) για την αξιολόγηση της υλοποίησης των πολιτικών της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αποτέλεσε μία από τις συστάσεις της Ειδικής ομάδας για την επικουρικότητα που συγκρότησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αποτελεί μέρος του «νέου τρόπου εργασίας» που προτείνει η ειδική ομάδα, με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση της επικουρικότητας όχι μόνο στο νομοθετικό στάδιο (μέσω του υφιστάμενου Δικτύου Παρακολούθησης της Επικουρικότητας της ΕτΠ ) αλλά και κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε πρόσφατα στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Οι αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας: ενίσχυση του ρόλου τους στη διαδικασία χάραξης των πολιτικών της ΕΕ», που δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του έργου στους επικεφαλής των περιφερειακών γραφείων στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Lambertz δήλωσε: « Όλοι όσοι εργαζόμαστε με ή για την ΕΕ πρέπει να επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας της, ώστε να επηρεάζει θετικά τις ζωές όλων των πολιτών. Αυτό απαιτεί ιδίως τη γνώση και την εμπειρία των τοπικών και περιφερειακών αρχών, που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή, μεταφέροντας την ΕΕ και τις πολιτικές της στις κοινότητές τους. Αυτό το πιλοτικό έργο - αποτέλεσμα συμμετοχικής διαδικασίας υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας. Για να ανανεώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ακόμα περισσότερες περιφέρειες νιώθουν ότι ο λόγος τους μετράει και επηρεάζει την ΕΕ και, εν τέλει, την φέρνει εγγύτερα στους πολίτες της ».

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση της υλοποίησης των πολιτικών της ΕΕ, επιτρέποντας εν τέλει στον ενωσιακό νομοθέτη να βελτιώσει την υφιστάμενη νομοθεσία και να προετοιμάσει νέα.

Πιλοτικό στάδιο

Κατά το πιλοτικό στάδιο του έργου (2019-2020), η ΕτΠ θα συμβουλευτεί 20 επιλεγμένες περιφέρειες για να δοκιμάσει την κατάλληλη μεθοδολογία που θα φέρνει ανατροφοδότηση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και στην ποιότητα όσον αφορά την υλοποίηση επιλεγμένων πολιτικών της ΕΕ (π.χ. δημόσιες συμβάσεις, κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντική πολιτική, πολιτική συνοχής).

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πιλοτικό στάδιο απεστάλη στις 19 Οκτωβρίου 2018, η δε προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2018.

Η επιλογή των 20 περιφερειών θα βασίζεται σε τρία κριτήρια: γεωγραφική ισορροπία, πολιτική και διοικητική προσήλωση, και εμπειρία στην υλοποίηση πολιτικών της ΕΕ. Ο όρος «περιφέρεια» νοείται με την ευρύτερη έννοια ως κάθε εδαφική αρχή που υλοποιεί πολιτικές της ΕΕ κάτω από το εθνικό επίπεδο, και συμπεριλαμβάνει επαρχίες, διαμερίσματα, Länder, κομητείες, μητροπολιτικές περιοχές, μεγάλες πόλεις ή ομάδες μικρότερων, και διασυνοριακές περιοχές όπως οι Ευρωπεριφέρειες.

Επόμενα βήματα

Οι 20 επιλεγμένες περιφέρειες του πιλοτικού σταδίου θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου. Θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στο πρώτο εργαστήριο, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Η αυστριακή Προεδρία της ΕΕ διοργανώνει διάσκεψη με θέμα « Η επικουρικότητα ως δομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης » στις 15-16 Νοεμβρίου στο Μπρέγκεντς της Αυστρίας, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί περαιτέρω η έκθεση της Ειδικής ομάδας και να εξεταστούν οι τρόποι υλοποίησης των συστάσεών της.

Η πολιτική εγκαινίαση του πολιτικού έργου «Περιφερειακοί Κόμβοι» αναμένεται να διεξαχθεί επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών που θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι στις 14-15 Μαρτίου 2019.

Εάν κριθεί επιτυχημένο, το πιλοτικό έργο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2021 και έπειτα και θα είναι ανοιχτό σε κάθε περιφέρεια της ΕΕ που επιθυμεί να συμμετάσχει.


Ιστότοπος του Δικτύου Περιφερειακών Κόμβων

Απόφαση του Προεδρείου της 8ης Οκτωβρίου 2018 σχετικά με την εγκαινίαση της πρωτοβουλίας

Επιστολή του Προέδρου Lambertz στα μέλη της ΕτΠ της 18ης Οκτωβρίου 2018

Έκθεση της ειδικής ομάδας «Επικουρικότητα, αναλογικότητα και προσέγγιση ‘Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο’ » της 10ης Ιουλίου 2018 (μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το σύντομο βίντεο , στο οποίο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της ειδικής ομάδας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου