ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Της Λίνας Λιάκου
 Αναδημοσίευση από: http://www.symmetoxi.eu/index.php/startGR.html

Βασικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της συμμετοχικής διακυβέρνησης είναι η ύπαρξη ενημερωμένων πολιτών. Η πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες και τα δεδομένα που κατέχουν οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις ενισχύει την έννοια της δημοκρατίας και την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.
Οι τοπικές διοικήσεις κατέχουν δημόσια δεδομένα για μια πληθώρα ζητημάτων (συγκοινωνιακά, πληθυσμιακά, εγκληματικότητα, υγεία, περιβάλλον) αλλά και σε σχέση με τη δική τους εσωτερική δραστηριότητα (δημοτικά τέλη, διοικητικές αποφάσεις, οργανογράμματα).
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή συζήτηση σε διεθνές επίπεδο για την έννοια των Ανοιχτών Δεδομένων και πιο συγκεκριμένα, των Ανοιχτών Κυβερνητικών Δεδομένων. Τα Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα είναι μια τεράστια πηγή που έχει διερευνηθεί σε πολύ μικρό βαθμό. Από το 2009, χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Μεγάλη Βρετανία και πολλές άλλες ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του «ανοίγματος» των δημόσιων πληροφοριών προς τους πολίτες τους σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο και της δημιουργίας ειδικών εφαρμογών για την αξιοποίησή τους.
Οι τομείς που τα Ανοιχτά Δεδομένα μπορούν να έχουν αξία είναι οι εξής:
Διαφάνεια στη διακυβέρνηση
Μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων
Παραγωγή καινοτόμων ιδεών
Βελτιωμένη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών
Παραγωγή νέας γνώσης από συνδυασμό διαφορετικών πηγών δεδομένων
Το άνοιγμα των δεδομένων εκτός του ότι δημιουργεί πιο ενημερωμένους πολίτες και ενισχύει τη διαφάνεια των διαδικασιών, διαμορφώνει επίσης ένα νέο δίκτυο σχέσεων μεταξύ των πολιτών. Τα δίκτυα αυτά αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της αστικής διακυβέρνησης.
Συνεργασίες τοπικών κυβερνήσεων και ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας ή ακόμα και μη κερδοσκοπικών εταιρειών έχουν παραγάγει ένα πολύ μεγάλο εύρος ψηφιακών εφαρμογών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν συνήθως σύμφωνα με τις αρχές του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί ελεύθερα να επαναχρησιμοποιήσει ή να εξελίξει τον κώδικα σε διαφορετική εφαρμογή. Παρακάτω θα επικεντρωθούμε σε μια σειρά παραδείγματα εφαρμογών και χρήσης των Ανοιχτών Δεδομένων σε Δήμους της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Make it Local».
Το 2010 ο βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός NESTA δημιούργησε το πρόγραμμα «Make it Local» χρηματοδοτώντας συνεργασίες δήμων με ιδιωτικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες για την υλοποίηση χρήσιμων και καινοτόμων εφαρμογών με τη χρήση των Ανοιχτών Δεδομένων. Αποτέλεσμα των εφαρμογών αυτών είναι η δημιουργία ενός νέου πεδίου συνεργασίας και διαβούλευσης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής σε μια συγκεκριμένη θεματική. Οι εφαρμογές είναι οι εξής:


«Who Owns My Neighbourhood?» («Σε ποιον ανήκει η γειτονιά μου;»)
Η εφαρμογή «Who Owns My Neighbourhood» λειτουργεί σε επίπεδο γειτονιάς και χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Σε πρώτη φάση, στην εφαρμογή διατίθενται δεδομένα σχετικά με τις ιδιοκτησίες του Δήμου· σε δεύτερη φάση, δεδομένα και πληροφορίες για τα άδεια οικόπεδα και τα εγκαταλειμμένα κτίρια της περιοχής· και σε τελευταία φάση, οι ίδιοι οι κάτοικοι προσθέτουν πληροφορίες για τις δικές τους ιδιοκτησίες. Παράλληλα οι κάτοικοι, ενημερωμένοι πια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατεί στη γειτονιά τους, προτείνουν λύσεις για την καλύτερη επαναχρησιμοποίηση των άδειων οικοπέδων και κτιρίων, και διαβουλεύονται σχετικά με το μέλλον και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής τους με συγκεκριμένα στοιχεία.
make it local I


 http://www.nesta.org.uk/areas_of_work/public_services_lab/past_projects_public_services_lab/make_it_local/assets/features/who_owns_my_neighbourhood 

«Birmingham Civic Dashboard» («Ο αστικός πίνακας ανακοινώσεων του Μπέρμιγχαμ»)
Παραδοσιακά, οι Δήμοι λαμβάνουν τεράστιο πλήθος από αιτήσεις, σχόλια, παράπονα από τους κατοίκους τους για μια πληθώρα θεμάτων, από την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι το κλάδεμα των δέντρων ή αιτήσεις για πιστοποιητικά γεννήσεων. Το «Birmingham Civic Dashboard» καταγράφει ψηφιακά τα αιτήματα αυτά και τα οπτικοποιεί. Μέσω αυτής της εφαρμογής οι πολίτες και η δημοτική αρχή έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ομαδοποιημένες και γεωγραφικά προσδιορισμένες τις αιτήσεις που γίνονται στον Δήμο και να διακρίνουν τις τάσεις και θεματικές που απασχολούν την πόλη. Με αυτά τα δεδομένα ο Δήμος γίνεται πιο αποτελεσματικός στις υπηρεσίες του, οι πολίτες πιο ενημερωμένοι και ταυτόχρονα δημιουργείται μια συλλογική αφήγηση για την πόλη και τις συνθήκες ζωής των πολιτών της.
Make it local II


http://www.nesta.org.uk/areas_of_work/public_services_lab/past_projects_public_services_lab/make_it_local/assets/features/birmingham_civic_dashboard

«Sutton Bookshare» («Η συλλογική βιβλιοθήκη του Σάττον»)
Το «Sutton Bookshare» είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής βιβλίων για την κοινότητα του Σάττον. Οι χρήστες της εφαρμογής και κάτοικοι της κοινότητας καταχωρίζουν τα βιβλία της προσωπικής τους βιβλιοθήκης σε ένα κοινό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων δημιουργώντας έναν συλλογικό ψηφιακό κατάλογο και στο εξής ο καθένας μπορεί να δανειστεί βιβλία από τον κατάλογο αυτόν όπως θα έκανε σε κάποια κοινοτική βιβλιοθήκη. Η εφαρμογή αυτή ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας καθώς δημιουργεί λέσχες βιβλίων, ενώ ταυτόχρονα ένα προσωπικό αγαθό το μετατρέπει σε κοινό αγαθό για το σύνολο.

Make it local III


http://www.nesta.org.uk/areas_of_work/public_services_lab/past_projects_public_services_lab/make_it_local/assets/features/sutton_bookshare]

Τα Ανοιχτά Δεδομένα σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες καθιστούν πλέον δυνατή την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία της πολιτείας και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, νέοι συνδυασμοί δεδομένων δημιουργούν νέα γνώση και ιδέες που μπορεί να δώσουν αμέτρητες εφαρμογές σε κοινωνικό, πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Για περισσότερα σχετικά με τα «Ανοιχτά Δεδομένα»:

http://geodata.gov.gr
http://okfn.org/opendata/
http://opengovernmentdata.org/#sthash.YEz4nLY7.dpuf
http://opendatahandbook.org/el/why-open-data/index.html

Σχετικά με τις εφαρμογές του «Make it Local»:

http://www.whoownsmyneighbourhood.org.uk/ 
http://www.nesta.org.uk/areas_of_work/public_services_lab/past_projects_public_services_lab/make_it_local/assets/features/birmingham_civic_dashboard
http://www.suttonbookshare.org.uk/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου