Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση


Η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως προς τους ΟΤΑ αποτελεί ευθεία παραβίαση της συνταγματικής αρχής της διοικητικής και πολιτικής τους αυτοτέλειας. Είναι δε διπλό το κυβερνητικό ατόπημα. Η Κυβέρνηση νομοθετεί με έκτακτες και εξαιρετικές διαδικασίες τις οποίες είχε ορθά καταγγείλει ως αντιπολίτευση και, δεύτερον, απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση μη σεβόμενη την προστασία  με την οποία την περιβάλλει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου μη σεβόμενη την θεσμική της βαρύτητα ως αντιπροσωπευτικού θεσμού. Το ότι αντίστοιχες κυβερνητικές συμπεριφορές είχε «βιώσει» η τοπική αυτοδιοίκηση και στο παρελθόν δεν δικαιολογεί το χθεσινό κυβερνητικό ατόπημα.
Διότι όντως δεν ισχύει αυτό που αναφέρει η Ανακοίνωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ  ότι «Καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων». Πως έγινε τότε η περικοπή των ΚΑΠ κατά 60% την τελευταία πενταετία; Πως σχεδόν «εξαερώθηκε» η ΣΑΤΑ; Η αλήθεια είναι ότι τώρα έγινε ένα βήμα πιο κάτω αλλά η πόρτα είχε ανοίξει.
Η αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων και των Περιφερειών για την αντιμετώπιση εκτάκτων ταμειακών αναγκών του Κράτους  προϋποθέτει, κατά την γνώμη μου, μία διαφορετική θεσμική κατάστρωση στοιχείο της οποίας είναι η σύμφωνη γνώμη  του οικείου  δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, αφού έχουν καθοριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων είναι και οι εγγυήσεις για την μισθοδοσία του προσωπικού και την πληρωμή των νομικών δεσμεύσεων στους ήδη προβλεπόμενους χρόνους καθώς επίσης και η χρονική οριοθέτηση αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η Κυβέρνηση όμως έδρασε ως συνήθης ελληνική Κυβέρνηση υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και πανικού στην αποκαλούμενη από την ίδια «μνημονιακή πεπατημένη», η δε Αυτοδιοίκηση θα δράσει ως συνήθως με κορώνες, συλλαλητήρια, συνέδριο και μετά θα περιμένει το επόμενο κτύπημα «κάτω από την μέση».
Τι πρέπει να γίνει; Ακριβώς ότι δεν προσφέρουν οι παραπάνω ρόλοι: Η μεν Κυβέρνηση έστω και τώρα να αναθεωρήσει την Απόφασή της ως προς την Αυτοδιοίκηση και να ζητήσει από τους Δήμους και τις Περιφέρειες να βοηθήσουν την έκτακτη ανάγκη του Κράτους αποφασίζοντας με τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια την κατάθεση των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα διασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους προς το προσωπικό και τους τρίτους, η δε Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει τώρα την άμεση κατάργηση όλου του θεσμικού πλέγματος περιστολής της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Περιφερειών.
Όλα αυτά βέβαια υπό μία βασική προϋπόθεση: ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους "θεσμούς" με έναν "έντιμο συμβιβασμό" και όχι σε πορεία στα "βράχια" και συνεπώς θα έρθει η ώρα της κανονικότητας έτσι ώστε να έχει αξία η όποια επώδυνη συμβολή της Αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών. Διότι διαφορετικά...."τρέχα γύρευε".
Δημήτρης Κατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου