Γιώργος Καμίνης: Οι ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης μας θα εκκρεμούν όσο δεν θα γίνεται πραγματικότητα η μητροπολιτική διακυβέρνηση


Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, απαντώντας σε επιστολή επιχειρηματία και κάτοικου της Αθήνας αναφέρει τα ακόλουθα;
«Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας, την οποία εκλαμβάνω ως μια δημόσια κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που καθημερινά αντιμετωπίζετε. Πιστεύω ότι δεν διακατέχεστε από πρόθεση στείρας αντιπαράθεσης και αναζήτησης ευθυνών, ούτε βεβαίως ότι σκοπεύετε να παραιτηθείτε από τον στόχο, που από κοινού θεωρώ ότι έχουμε, να βελτιώνονται συνεχώς τα κακώς κείμενα στην πόλη.
Νομίζω ότι θα παραβιάζαμε ανοιχτές θύρες, αν απλώς συμφωνούσαμε ότι δεν ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας· και μάλιστα στην Αθήνα. Προβλήματα μεγάλα, που επί δεκαετίες σπρώχνονταν κάτω από το χαλί, ξέσπασαν βίαια με την έλευση της κρίσης. Τα χειρότερα, εύχομαι να τα έχουμε δει, όπως άλλωστε τα έχει δει στην ιστορία της σχεδόν κάθε ιστορική μεγαλούπολη.
Από τότε που ανέλαβα τον Δήμο, παλεύουμε καθημερινά σε έναν πολυμέτωπο αγώνα. Όπως πολλοί κάτοικοι, έτσι κι εσείς, έχετε κουραστεί να ακούτε τη φράση «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα». Γι αυτό κι εγώ ξεκινώ από διαφορετική αφετηρία: “πρέπει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του”. Την κάνει όμως; Χαίρομαι λοιπόν και δεν εξανίσταμαι που για ζητήματα τα οποία και ο λιγότερο ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει ότι δεν είναι στην ευθύνη του δήμου, όπως το σχέδιο αστυνόμευσης, η εγκληματικότητα, η δημόσια χρήση ναρκωτικών, απευθύνεστε σε εμένα προσωπικά. Το εκλαμβάνω ως έναν τρόπο τινά έπαινο, καθώς φαίνεται πως θεωρείτε τον δήμαρχο ως τον εγγύτερο σύμμαχο και αξιόπιστο συνομιλητή σας. Σύμμαχο όμως απέναντι και στην πολυνομία, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, και την κατεστημένη νοοτροπία περιφρόνησης του δημόσιου χώρου.

Στην καθαριότητα η μάχη είναι καθημερινή και σκληρή. Με το αποτέλεσμα δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι. Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν σε πολλά σημεία της πόλης προβλήματα και ότι στην Αθήνα απομένουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για τους τοξικοεξαρτημένους έχουμε επανειλημμένα και δημοσίως προτείνει λύσεις (κέντρα φροντίδας), προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι στο δρόμο. Λύσεις στις οποίες ο Δήμος είναι έτοιμος να συμπράξει αποφασιστικά, αλλά το πολιτικό κόστος τους αποθάρρυνε διαδοχικές κυβερνήσεις. Παράλληλα όμως φροντίζουμε καθημερινά 20.000 ανθρώπους στην πόλη. Εάν δεν υπήρχε ο Δήμος, πολλοί από αυτούς ίσως να είχαν στραφεί στο έγκλημα προκειμένου να επιβιώσουν. Αλλά στην πόλη μας συμβαίνουν και πράγματα που μας κάνουν αισιόδοξους : Μεγάλες περιοχές του ιστορικού κέντρου που είχαν νεκρώσει, από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την οδό Αθηνάς, έχουν αποκτήσει δυναμισμό και ζωντάνια. Η μεγάλη υποχώρηση που υπέστη η πόλη και οι πεζοί τα τελευταία δυόμιση χρόνια με την απερίσκεπτη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, πιστεύουμε ότι θα καλυφθεί με την επιστροφή της στους δρόμους τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε πρωτοπόροι στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Αθήνα καταρρίπτει διαρκώς ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις.
Η πόλη δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τους ανθρώπους που δημιουργούν, καινοτομούν, φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη και την κάνουν ελκυστική. Με αυτούς τους ανθρώπους και ομάδες πολιτών η δημοτική αρχή έχει καταβάλει άοκνες προσπάθειες εδώ και τέσσερα χρόνια για να αναζωογονήσει το κέντρο, να μετριάσει τις άσχημες εικόνες, να δώσει προοπτική στην πόλη. Η πλατφόρμα του ΣυνΑθηνά, τα προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, οι συνεργασίες με ομάδες πολιτών είναι μόνο μερικές από τις δράσεις και πρωτοβουλίες που ο Δήμος της Αθήνας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με γνώμονα τη δημιουργία ενός κέντρου ζωντανού, δημιουργικού και φιλικού στις επιχειρήσεις.
Με λύπη λοιπόν διαπιστώνω ότι χρησιμοποιείτε τον όρο «αποτυχία» σαν να πρόκειται για την ολοκλήρωση της μάχης, σαν να ομολογείτε μια ήττα, σαν να παραδίδετε την πόλη σε αυτούς που την καταστρέφουν. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι πρόθεσή μου δεν είναι να κρυφτώ πίσω από την έλλειψη αρμοδιοτήτων του Δήμου, ούτε έχω «τα χέρια σηκωμένα ψηλά» όπως αναφέρετε στην επιστολή σας. Αντιθέτως, για τα θέματα αυτά – που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται και με το ραγδαία επιδεινούμενο φαινόμενο της διαχείρισης των προσφυγικών ροών – εδώ και μεγάλο διάστημα, καταβάλλω διαρκείς προσπάθειες στις επαφές μου με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αναδείξω το μέγεθος του προβλήματος, να αναζητήσω λύσεις και να πιέσω για την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών για τη βελτίωση της κατάστασης. Στις προσπάθειες αυτές, οι δικές σας αγωνίες και φωνές, μόνο θετικά μπορούν να συμβάλουν, στην κινητοποίηση μηχανισμών, την ανάληψη πρωτοβουλιών δράσεων και την επίτευξη αποτελεσμάτων.
Οι ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης μας θα εκκρεμούν όσο δεν θα γίνεται πραγματικότητα η μητροπολιτική διακυβέρνηση, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά μια σύγχρονη μεγαλούπολη όπως είναι η Αθήνα. Όσο θα εκκρεμεί αυτή η μεγάλη αλλά και τόσο αναγκαία μεταρρύθμιση στη διοίκηση της πόλης μας, εμείς θα συνεχίσουμε πάντως να προσπαθούμε.Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, κάθε καλόπιστη και νηφάλια φωνή συμβάλλει θετικά. Στην ανάγκη για ασφάλεια και ευταξία στην πόλη, είμαστε σύμμαχοι έναντι όχι μόνο των παραβατών αλλά και των παραγόντων και υπηρεσιών εκείνων που πρωτίστως οφείλουν να δράσουν, προκειμένου το αίσθημα ασφάλειας να επιστρέψει στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας.
Θεώρησα υποχρέωσή μου στην ανοιχτή επιστολή σας να απαντήσω με τον ίδιο δημόσιο τρόπο. Θα βρίσκομαι πάντοτε στη διάθεσή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου