Αντιμισθία αιρετού μόνο από ένα αυτοδιοικητικό αξίωμα

 


Επειδή πολλοί ρωτάνε για την συσσώρευση περισσότερων αντιμισθιών από διαφορετικά αυτοδιοικητικά αξιώματα είναι σκόπιμο να διασαφηνίσουμε  την ορθή κατά κανόνα πρακτική ο αιρετός να αμείβεται από ένα μόνο αυτοδιοικητικό αξίωμα. Για παράδειγμα ο Αντιδήμαρχος που είναι και Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ενός δημοτικού νομικού προσώπου δεν μπορεί να αμείβεται παρά μόνο από ένα αξίωμα είτε αυτό του Αντιδημάρχου του οποίου η αντιμισθία είναι ίση με το 50% του Δημάρχου είτε από εκείνο του Προέδρου που είναι ίση με το 25 % της αντιμισθίας του Δημάρχου.

Πηγή: Dimosnet

Απολαβές αιρετών με περισσότερα αξιώματα και αποζημιώσεις συνεδριάσεων

Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν τις απολαβές που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς. (παρ.8 άρθρο 92 Ν.3852/2010) Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν από 1.1.2011. (άρθρο 286 του Ν.3852/2010)

4. Άρνηση - παραχώρηση αντιμισθίας
Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ως προς την αποζημίωσή τους ανά συνεδρίαση, καθώς και οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων ως προς την αντιμισθία τους έχουν τη δυνατότητα άρνησης λήψης αυτής ή παραχώρηση αυτής προς οποιονδήποτε κοινωνικό σκοπό. Η άρνηση ή η παραχώρηση γνωστοποιούνται με σχετική αίτηση του αιρετού προς την οικονομική υπηρεσία του οικείου δήμου. (άρθρο 92 παρ.10 του Ν.3852/2010, όπως προστέθηκε από την παρ.3 του άρθρου 33 του Ν.4483/2017)

Σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης και πληρωμής του ποσού σε επιλεγμένο, από τον αιρετό, ίδρυμα, επισημαίνουμε τα εξής:
Στην Κατάσταση Πληρωμής (άρθρου 2 ΚΥΑ 11836/17.04.2018 - ΦΕΚ 1417Β/25.04.2018) θα αναγραφεί στις Παρατηρήσεις παραπλεύρως του ονόματος του δημοτικού συμβούλου ότι έχει παραχωρήσει την αποζημίωσή του για κοινωνικό σκοπό στο χχχχχ ίδρυμα.

Μετά την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας εκκαθάρισης της δαπάνης και έκδοσης τίτλου πληρωμής (στον οποίο θα επισυναφθεί και η αίτηση του δημοτικού συμβούλου) και την παράδοση αυτού στο δημοτικό ταμείο για εκτέλεση (εξόφληση) του, ο δημοτικός ταμίας βλέποντας την σχετική παρατήρηση και την συνημμένη αίτηση, για τους λοιπούς συμβούλους συμβούλους θα καταθέσει την αποζημίωση τους στο ΙΒΑΝ αυτών, για δε τον δημοτικό σύμβουλο που εκχώρησε (παραχώρησε) αυτήν θα εκδώσει Γραμμάτιο Είσπραξης επισυνάπτοντας το σχετικό έγγραφο και εισάγοντας το ποσό στα έσοδα προς απόδοση (ΚΑΕ 4142), ώστε να «κλείσει» το ΧΕΠ.
Στη συνέχεια με νεότερο ΧΕΠ (ΚΑΕ 8242) το οποίο θα εκδοθεί επ΄ονόματι του ιδρύματος με την σχετική αιτιολογία, και στο οποίο ΧΕΠ θα επισυναφθεί εκτός των άλλων και η αίτηση του Δημοτικού Συμβούλου εκχώρησης της αποζημίωσης του στο χχχχχ ίδρυμα και το Γραμμάτιο Είσπραξης με το οποίο εισήχθη στα έσοδα του Δήμου (προς απόδοση), προκειμένου να αποδοθεί και να εκπληρωθεί ο σκοπός του διαθέτη δημοτικού συμβούλου (στον οποίο θα χορηγηθεί και αντίγραφο του Γραμματίου Είσπραξης και της εξοφλητικής απόδειξης απόδοσης στο ίδρυμα).

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθεί και στην περίπτωση της άρνησης λήψης της αποζημίωσης.
Στην περίπτωση όμως αυτή το Γραμμάτιο Είσπραξης θα εκδοθεί στον ΚΑΕ 1411, ώστε να παραμείνει (επιστρέψει) το αναλογούν ποσό στα διαθέσιμα του Δήμου.
Όπως επιβεβαιώσαμε με το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Εσωτερικών, σε περίπτωση αιρετού - συνταξιούχοι  η άρνηση ή παραχώρηση της αντιμισθίας δεν ισοδυναμεί με παραίτηση από αυτή  με τις γνωστές επιπτώσεις στη σύνταξη. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου