RCI 2.0: Ο αναθεωρημένος δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (2022)

 


Δείτε αναλυτικά πού κατατάσσονται οι ελληνικές Περιφέρειες με βάση την τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ποια η μεταβολή τους από το 2019. Πώς καταγράφονται οι ανισότητες μεταξύ Περιφερειών που περιλαμβάνουν πρωτεύουσες κρατών-μελών ή μεγάλες πόλεις σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Από το 2010, ο δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (RCI) μετρά τους κύριους παράγοντες ανταγωνιστικότητας για όλες τις περιφέρειες (επιπέδου NUTS-2) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο RCI μέσω συγκεκριμένων δεικτών που συνυπολογίζει -εδώ μπορείτε να δείτε τη μεθοδολογία του (στα αγγλικά)-  μετρά την ικανότητα μιας περιοχής να προσφέρει ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις καθώς και τους κατοίκους για να ζήσουν και να εργαστούν. Η έκδοση του 2022 του ευρετηρίου βασίζεται σε μια ενημερωμένη μεθοδολογία και ως εκ τούτου αναφέρεται ως RCI 2.0

Με βάση τα αρχικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν το 2016 και το 2019, οι βαθμολογίες υπολογίστηκαν εκ νέου χρησιμοποιώντας τη νέα μεθοδολογία και επισημάνθηκαν ως RCI 2.0 – έκδοση 2016 και RCI 2.0 – έκδοση 2019

Απαιτείται πολιτική βούληση, ξεκάθαρη στρατηγική (για την περιφερειακή ανάπτυξη)


Λούκα Κατσέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός,

Αναδημοσίευση από: https://regionalpolicymonitor.org/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

 Με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2024.

Με τον «Καλλικράτη»( Ν.3852/2010), θεσμοθετήθηκε η αρχιτεκτονική της αποκεντρωμένης περιφερειακής διοίκησης και των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Β βαθμού. Οι ΟΤΑ Β Βαθμού ανέλαβαν αρμοδιότητες αναπτυξιακού σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης πολιτικών, προγραμμάτων και έργων για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και προστασία του περιβάλλοντος.

Η υλοποίηση μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής αποστολής απαιτεί πρώτα απ’ όλα συστηματική καταγραφή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιφέρειας. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η πρώτη Έκθεση Παρακολούθησης Κοινωνικο-Οικονομικών Τάσεων στις Περιφέρειες, που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ με πρωτοβουλία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Περιφερειακής Πολιτικής. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση αποτυπώνουν τις διαφοροποιημένες επιδόσεις των ελληνικών περιφερειών, τις διαπεριφερειακές ανισότητες, τη χαμηλή συμβολή των επενδύσεων στην ανάπτυξη αλλά και τις ευκαιρίες που διαφαίνονται για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ως αποτέλεσμα δυνητικών επενδυτικών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια πορεία ανάπτυξης


 Νίκος Βέττας, 

Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Αναδημοσίευση από: https://regionalpolicymonitor.org/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2024.

Με σημείο αφετηρίας τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η ελληνική οικονομία έχει περάσει μια μακρά περίοδο 15 ετών που ήταν ιδιαίτερα ευμετάβλητη και στο μεγαλύτερο μέρος της επώδυνη. Κατόπιν της εξόδου από τα τρία διαδοχικά προγράμματα προσαρμογής, της άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, και μέσα από την κρίση της πανδημίας και στις αγορές ενέργειας, επήλθε σταδιακά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πιο πρόσφατα τέθηκε η οικονομία σε θετική τροχιά ανάκαμψης. Ετσι, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως σταδιακά ολοκληρώνει έναν ισχυρό κύκλο ανόδου που επουλώνει πολλές πληγές της δεκαετούς κρίσης χρέους και την επαναφέρει εγγύτερα σε μια κανονική λειτουργία.

Όμως, ενώ η τρέχουσα πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, δεν μπορεί να θεωρείται ούτε πως το περιβάλλον στο επόμενο διάστημα θα την ευνοεί, ούτε φυσικά πως έχουν λυθεί τα βαθιά προβλήματα που έχει για δεκαετίες. Βρίσκεται σε στέρεο έδαφος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το 2008, όμως ακόμη σε χαμηλή βάση, όπως φαίνεται από την αδύναμη παραγωγικότητα και συνεπώς από τα ασθενή πραγματικά εισοδήματα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας

 


Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Αναδημοσίευση από: https://regionalpolicymonitor.org/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2024

Υπάρχουν δύο βασικές αντιλήψεις για τον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί μια χώρα. Σύμφωνα με την πρώτη, όλοι οι τομείς της οικονομίας πρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα, ώστε να επιτευχθεί η συνολική οικονομική ανάπτυξη. Η δεύτερη θεωρεί ότι ένας ή δύο ισχυροί κλάδοι της οικονομίας, αν αναπτυχθούν ορθολογικά, μπορούν στη συνέχεια να τραβήξουν προς τα πάνω τους υπόλοιπους. Η πραγματικότητα της Οικονομίας επιβεβαιώνει τη δεύτερη προσέγγιση.

Μια προσεκτική ανάγνωση του πρώτου τεύχους της εξαμηνιαίας «Έκθεσης κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες» που «έτρεξε» το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών, μας υποδεικνύει έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα: αυτόν του συγκριτικού πλεονεκτήματος. Διατρέχοντας την έρευνα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει καθεμία ξεχωριστά. Έτσι, αν κάθε περιφέρεια εντοπίσει το δικό της συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα.

Tο κεντρικό κράτος έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στο να ορίσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Περιφέρειας. Η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει τις προτεραιότητές της για κάθε περιφέρεια και να κατανείμει στοχευμένα τους πόρους της. Είναι μια άσκηση που απαιτεί γνώσεις, εξειδίκευση, μέθοδο, αλλά και συνολική εποπτεία της χώρας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: Οι θέσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών κομμάτων για τις περιφέρειες και την περιφερειακή ανάπτυξη

 


Αναδημοσίευση από: https://regionalpolicymonitor.org/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

 

Αντί προλόγου

 Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να εκλέξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η μόνη απευθείας εκλεγμένη διακρατική συνέλευση στον κόσμο. Τα μέλη του εκπροσωπούν τα συμφέροντα περισσότερων από 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Μαζί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας έως την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια. Το Κοινοβούλιο εγκρίνει επίσης τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. Εκλέγει ακόμη τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους. Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024.  Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους. Για πρώτη φορά είναι δυνατή η συμμετοχή στις εκλογές με χρήση επιστολικής ψήφου. Η ψήφος είναι φυσικά υποχρεωτική, πλην των γνωστών εξαιρέσεων.

Ποιο το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την περιφερειακή διοίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

 




Του Θ. Λουλούδη, Προέδρου Δ.Σ. Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών

Αναδημοσίευση από: https://regionalpolicymonitor.org/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

 

Οι ευρωεκλογές αποτελούν κρίσιμο γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς διαμορφώνουν το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής και την εσωτερική πολιτική δυναμική των κρατών μελών. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης, καθώς και για την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών – μελών, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ενίσχυση της κοινής ευημερίας.

Το ποσοστό της ελληνικής νομοθεσίας που επηρεάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικό και αυξανόμενο με την πάροδο του χρόνου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη νομοθετική διαδικασία των κρατών μελών. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι τελικά το 60% – 70% της ελληνικής νομοθεσίας επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά ευρωπαϊκών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο, καθώς και την εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών που είναι άμεσα ισχύοντες σε όλα τα κράτη μέλη. Επομένως, η ΕΕ έχει σημαντική επίδραση στη νομοθεσία της Ελλάδας, καθώς οι αποφάσεις και οι οδηγίες που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να ενσωματωθούν στο ελληνικό νομικό πλαίσιο.

Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κοινωνική οικονομία: η τοπική και η περιφερειακή προοπτική - Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

 

SEDEC-VII/033

153η σύνοδος ολομέλειας – 8 και 9 Φεβρουαρίου 2023

Εισηγητής

Ricardo RIO (PT/EPP), δήμαρχος Braga

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

-              εξαίρει τη σημασία δυναμικών οικοσυστημάτων της κοινωνικής οικονομίας που μπορούν να βασίζονται σε υποστηρικτικά νομικά πλαίσια και πολιτικές για τη χρηματοδότηση, τη φορολογία και τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και τη δημιουργία μιας θεσμικής δομής που θα περιλαμβάνει μια προσέγγιση επικουρικότητας μεταξύ του ευρωπαϊκού, του εθνικού, του περιφερειακού και του τοπικού επιπέδου διακυβέρνησης·

-              ζητεί μια «λειτουργική έννοια» της κοινωνικής οικονομίας, η οποία να σέβεται την ποικιλομορφία των ήδη υφιστάμενων συστημάτων και να συμπεριλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα οργανωτικά και λειτουργικά κριτήρια, προκειμένου να μην αποκλείονται από την παροχή αποφασιστικής στήριξης για την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα. πράγμα που θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τη συνοχή και τη σύγκλιση των πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και να διευκολύνει την αμοιβαία αναγνώριση (ικανότητα διασυνοριακής λειτουργίας) και την προβολή του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας·

-              τονίζει την επείγουσα ανάγκη θέσπισης σύγχρονων και αποτελεσματικών πολιτικών κοινωνικής οικονομίας και νομικών πλαισίων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στις αγορές για την επίτευξη ανοδικής σύγκλισης μεταξύ των περιφερειών και των κρατών μελών, καθώς και την ανάγκη κινητοποίησης δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της κοινωνικής οικονομίας· εν προκειμένω, εξαίρει την ανάγκη ευνοϊκών πλαισίων, προκειμένου να παρασχεθεί στον εν λόγω τομέα δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακής συνεργασίας και διεθνοποίησης·

-              υποδεικνύει την απουσία πρόσβασης σε χρηματοδότηση ως ένα από τα κυριότερα κωλύματα που παρεμποδίζουν την ευόδωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Είναι επομένως σημαντικό να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των χρηματοδοτικών μέσων και να συνεχιστεί η κινητοποίηση ιδιωτικής χρηματοδότησης, «υπομονετικών» κεφαλαίων και συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάλληλα προσαρμοσμένων στις ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων και των οργανώσεων της κοινωνικής οικονομίας·

-              παρακινεί τα κράτη μέλη να εκταμιεύσουν πόρους από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να ιδρύσουν, με τη βοήθεια του InvestEU, ένα «Ταμείο εγγυήσεων αφιερωμένο στις μικρές και μεσαίες οντότητες της κοινωνικής οικονομίας»·

-              ζητεί πολιτικές εστιασμένες στην προώθηση κοινωνικά υπεύθυνων δημόσιων συμβάσεων και στη συμπερίληψη κοινωνικών απαιτήσεων στις προσκλήσεις υποβολής προσφορών ως βοηθητικό μέσο για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (ΕΕΣ) μετά το 2027 (ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ- Επιτροπή Περιφερειών )

      


        Εισηγητής: Karsten Uno PETERSEN (DK/PES)

Περιφερειακός σύμβουλος της Νότιας Δανίας

COTER-VII/038

Συνεδρίαση της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ

Επιτροπή «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ»

Το μέλλον της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (ΕΕΣ) μετά το 2027

Το παρόν έγγραφο θα εξεταστεί κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2024 στο Oulu της Φινλανδίας. Για την έγκαιρη μετάφρασή τους, οι ενδεχόμενες τροπολογίες πρέπει να υποβληθούν μέσω του ηλεκτρονικού εργαλείου για την κατάθεση τροπολογιών (που βρίσκεται στη δικτυακή Πύλη των Μελών, στη διεύθυνση https://memportal.cor.europa.eu), το αργότερο έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 15:00 (ώρα Βρυξελλών). Οδηγίες χρήσης παρέχονται στην ιστοσελίδα https://memportal.cor.europa.eu/.

Σχέδιο γνωμοδότησης της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» — Το μέλλον της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (ΕΕΣ) μετά το 2027

 

Ο ρόλος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία (Γνωμοδότηση Επιτροπής Περιφερειών)




ENVE-VII/049

161η σύνοδος ολομέλειας, 18-19 Ιουνίου 2024

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ο ρόλος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία



                                     Εισηγήτρια  Loredana Capone (IT/PES)

πρόεδρος και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Απουλίας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

-   Τονίζει ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι καλή μόνο από περιβαλλοντική σκοπιά, διότι εξοικονομεί πρώτες ύλες και παράγει λιγότερα απόβλητα, αλλά και διότι αυξάνει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ μειώνοντας την εξάρτηση και την ανάγκη για νέες εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών, και καθιστώντας τα εδάφη μας και το αναπτυξιακό μας πρότυπο πιο βιώσιμα, ανταγωνιστικά και ανθεκτικά χωρίς να υπολείπεται κανένας άνθρωπος ή τόπος.

-    Υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας εφαρμόζεται σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που ασκεί περαιτέρω ισχυρή πίεση στις ικανότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν και να ενδυναμώνουν τις τοπικές επιχειρήσεις, τις κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών.

-    Προειδοποιεί ότι η μετάβαση από μια γραμμική και εξορυκτική οικονομία σε μια κυκλική και ανατροφοδοτική θα απαιτήσει σημαντικό όγκο επενδύσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη οι δήμοι και οι περιφέρειες αναφέρουν ότι δεν επαρκεί η χρηματοδότησή τους.

Λάζαρος Κυρίζογλου: Ήρθε η ώρα για την Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης (Μήνυμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ για τις Προσυνεδριακές Διαδικασίες )

 


Αγαπητοί Συνάδελφοι

Σας καλωσορίζω στις Προσυνεδριακές Διαδικασίες που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ενόψει της διοργάνωσης του Ετήσιου Τακτικού μας Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο,   με κεντρικό μήνυμα “Επανεκκίνηση: Ισχυροί Δήμοι, κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη”.

Το Συνέδριο μας σηματοδοτεί τη δυναμική επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.  για  Δήμους ισχυρούς, με οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια, ώστε να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες. Δήμους με ανθρώπινο πρόσωπο, που θα είναι διαρκώς δίπλα στον συμπολίτη μας.

Το Συνέδριο της Ρόδου διοργανώνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Σε λίγες ημέρες , πρόκειται να παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση το περιεχόμενο της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης.  Για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για όλους εμάς που υπηρετούμε το θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μοναδική ευκαιρία.



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Οικονομικών ΚΕΔΕ Ιωάννη Μουράτογλου

 


                                     Εισήγηση Προέδρου

Επιτροπής Οικονομικών

Ιωάννη Μουράτογλου

Δημοτικού Συμβούλου Έδεσσας 

Προσυνεδριακός Διάλογος

Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2024

 

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, ξαναθυμήθηκα τους τρεις πυλώνες της δημοκρατίας.

Τον συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος.

Ο συνδικαλισμός έχει απαξιωθεί. Η κεντρική πολιτική σκηνή προσομοιάζει, όλο και περισσότερο, με το θέατρο του παραλόγου. Τι απομένει όρθιο;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεγάλο το βάρος αλλά μεγάλη και η ευκαιρία.

Το ξέρω. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Οι δυνάμεις του συγκεντρωτικού υδροκεφαλισμού προσπαθούν να κρατήσουν τα προνόμια τους και να απομονώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουν την αίσθηση ότι στον 21ο αιώνα μπορούν να μας ξαναγυρίσουν στον «δήμαρχο των σκουπιδιών και του ληξιαρχείου».

Πλανώνται πλάνην οικτράν!



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ελευθερίου Ραβιόλου

 


                   Εισήγηση Προέδρου

Επιτροπής Ενέργειας & Περιβάλλοντος 

Ελευθέριου Ραβιόλου,

 Δημάρχου Καρύστου

 



Προσυνεδριακός Διάλογος

Ιωάννινα, 26 Σεπτεμβρίου 2024

Αξιότιμες Συναδέλφισσες, Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

Αρχικά θα ήθελα να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μου στους ανθρώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που συμμετείχαν στην τόσο επιτυχή οργάνωση του φε-τινού Προσυνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω, επίσης, να κάνω στο γεγονός ότι η Επιτροπή Ενέργειας & Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει επεξεργαστεί τα τε-λευταία χρόνια και συνεχίζει να επεξεργάζεται μέχρι και σήμερα μια σειρά κρίσιμων θε-μάτων (βλ. Ενεργειακό κόστος Δήμων, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αντισταθμιστι-κά οφέλη, Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, Πληροφορική και Περιβάλλον, κ.λπ.) που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της «επόμενης ημέρας». Θέματα δύσκολα, ειδικά εκείνα που αφορούν στα ζητήματα της «Ενέργειας» στα οποία και αφιερώνεται το μεγαλύτερο μέρος της Ομιλίας μου, που όμως είναι αναγκαίο να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας λειτουργία, για να έχουμε:



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής &Κοινωνικής Οικονομίας Ελπινίκης Ανδρεάδου

 


Εισήγηση Προέδρου

Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Κοινωνικής Οικονομίας

Ελπινίκης Ανδρεάδου

Δημάρχου Λαγκαδά 

 

Κυρίες και κύριοι,

Η κοινωνική πολιτική είναι η βάση της χρησιμότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται το οικοδόμημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα οικοδόμημα που περιγράφεται με πολύ λίγες λέξεις: «Είμαστε ο βαθμός διοίκησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη».

Αν θέλουμε όμως να υπηρετήσουμε αυτή τη φράση, αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας, στον τόπο μας, στην κοινωνία, οφείλουμε να παρέχουμε κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αλληλεγγύης και στήριξης των συμπολιτών μας. Υπηρεσίες σύγχρονες, οι οποίες βελτιώνονται διαρκώς και ενισχύουν το αίσθημα ότι δεν είναι κάθε διοίκηση απόμακρη από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ο στόχος είναι κοινός: Να έρθουμε πιο κοντά στον πολίτη, να φέρουμε κάθε συμπολίτη μας πιο κοντά σε εμάς.

Εκπροσωπώντας την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ αισθάνομαι υπερήφανη που όλο αυτό το διάστημα φροντίσαμε να ασχοληθούμε με πολύ συγκεκριμένα και φλέγοντα ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, αλλά την ίδια την καθημερινότητα των πολιτών.

Η κοινωνική πολιτική είναι γνωστό ότι φέρνει ψήφους. Ευτυχώς, εμείς είμαστε πολύ μακριά από εκλογικές αναμετρήσεις κι έτσι δεν χρειάζεται να πείσουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η συγκυρία είναι κρίσιμη, ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διεκδικούμε για να λαϊκίσουμε, ότι αναδεικνύουμε ζητήματα για να κερδίσουμε ψήφους, ότι φωνάζουμε για να πετάξουμε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού.

Κανένας μας δεν έχει ανάγκη κάτι τέτοιο σε αυτή τη συγκυρία. Οπότε το ενδιαφέρον μας είναι άδολο και ειλικρινές. Είναι και μεγάλο, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η κοινωνική πολιτική. Διότι η πρόσφατη εμπειρία μάς δίδαξε ότι η αλληλεγγύη, οι κοινωνικές δομές, η κοινωνική προσφορά, οι κοινωνικές υπηρεσίες, είναι εκείνα που κράτησαν τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά την ελληνική κοινωνία όρθια στα δύσκολα. Και στην οικονομική κρίση και στην υγειονομική κρίση και τώρα στην κρίση ακρίβειας.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είναι το αποκούμπι του πολίτη στις δύσκολες προκλήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Και δικός μας στόχος ως μέλη της Επιτροπής της ΚΕΔΕ, ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ως δήμαρχοι είναι να ενισχύσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουμε στους συμπολίτες μας, να τις βελτιώσουμε και να τις επεκτείνουμε.



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Ανάπτυξης &Υποστήρικης Επιχειρηματικότητας Παναγιώτη Χριστόφα.

                                               


   ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | 16/10/2024

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΟΦΑ



Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις μας ως Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.

Αφορά σε έναν τομέα κομβικής σημασίας, που σχετίζεται άμεσα με την οικονομία αλλά και με τους δείκτες ευημερίας ενός τόπου.

Αλλά και για έναν τομέα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έντονα επιδρούν σε αυτόν εξωγενείς παράγοντες που εξαρτώνται ελάχιστα, πολλές φορές και καθόλου, από τους Δήμους.

Οφείλουμε, ως Δήμοι, να έχουμε διασφαλίσει όλες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τόπο μας.

Να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Υδάτων & Κυκλικής Οικονομίας Κωνσταντίνου Ζέρβα

 


Εισήγηση Προέδρου

Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων

& Κυκλικής Οικονομίας

Κωνσταντίνου Ζέρβα,

Δημοτικού Συμβούλου Θεσσαλονίκης

 


ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΔΑΤΩΝ & ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ιωάννινα, 26 Σεπτεμβρίου 2024

 

Αξιότιμες Συναδέλφισσες, Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

Θα ήθελα πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που συμμετείχαν στην τόσο επιτυχή οργάνωση του φετινού Προσυνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Η φετινή Προσυνεδριακή Συνάντηση, όπως κάθε φορά που διεξάγεται, αποτελεί μια συνάντηση όχι μόνο απολογισμού - για το τι πράξαμε μέχρι σήμερα για το σύνολο των Δήμων της Χώρας μας - αλλά και μια συνάντηση προγραμματισμού - που θέλουμε να φτά-σουμε και πως μπορούμε να εργαστούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά προς όφελος των Δήμων, των Πολιτών και του Περιβάλλοντος.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η Επιτροπή Υδάτων & Κυκλικής Οικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να επεξεργάζεται μέχρι και σήμερα μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της «επόμενης ημέρας». Στην ατζέντα των θεμάτων της συγκατα-λέγονται 2 πολιτικές που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Κεντρικές Υπηρεσίες της Χώρας μας και προφανώς τους Δήμους: την Πολιτική στον τομέα των Αποβλήτων, καθώς και την Πολιτική στον τομέα των Υδάτων.



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Ορεινών Περιοχών Σωκράτη Κεφαλογιάννη

 


Εισήγηση Προέδρου

Επιτροπής Ορεινών Περιοχών 

Σωκράτη Κεφαλογιάννη

Δημάρχου Ανωγείων 


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  (σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ)

1)           Αναπτυξιακά - Θεσμικά

1.           Ολοκλήρωση και οριστική θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές (masterplan Ορεινότητας).

2.           Δημιουργία Γενικής Γραμματείας Ορεινής Πολιτικής και Σύσταση Συμβουλίου Ορεινών Περιοχών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

3.           Σύσταση Ταμείου Ορεινότητας.

4.           Ειδικό πλαίσιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού.

5.           Πρόγραμμα χρηματοδότησης δημόσιων υποδομών των ορεινών δήμων  - Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών αγροτικής οικονομίας  (Δεξαμενές, Οδοποιία, Εξηλεκτρισμός σταυλικών εγκαταστάσεων).

6.           Εκπόνηση ειδικού προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας των Ορεινών Δήμων για την ωρίμανση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων έργων και δράσεων τους, μέσω της ΕΕΤΑΑ ή των Αναπτυξιακών Οργανισμών

7.           Στα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 να υπάρξουν χωρικές παρεμβάσεις (ΟΧΕ  - ΤΑΠ ΤΟΚ) στις ορεινές περιοχές.

8.           Ειδικό Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τους Ορεινούς Δήμους.

9.           Δημιουργία σώματος γεωπόνων ορεινής οικονομίας (αξιοποιώντας σχετικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).

10.         Πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης συνεταιρισμών.

11.         Παρεμβάσεις για τη δημιουργία εργαλείων στρατηγικής σημασίας για την κατοχύρωση της ορεινότητας (Κτηματολόγιο για οριοθετήσεις ορεινών χώρων, Χωροταξικό Πλαίσιο, GIS, Βάσεις δεδομένων, Οδηγοί για εξαιρετικής σημασίας θέματα).



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Δημητρίου Τσιαχρήστα

 


Εισήγηση Προέδρου

Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης 

Δημήτριου Τζιαχρήστα

Δημοτικού Συμβούλου Δομοκού   

Προσυνεδριακός Διάλογος

Λαμία, 17 Οκτωβρίου 2024

Κυρίες και κύριοι

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη ολόκληρη, αλλά και όλη η υφήλιος  αντιμετωπίζουμε σήμερα μια απαράμιλλη κατάσταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται καθημερινά όλο και πιο έντονες, όλο και πιο απειλητικές. Ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία παρατηρούνται πλέον συχνότερα και προκύπτουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ζούμε σε μια εποχή «αιχμής» της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Δήμοι, Περιφέρειες, Πολίτες το ίδιο το Κράτος. Είναι μια πραγματικότητα που δημιουργεί νέες ανάγκες για διαφορετικές πολιτικές, για καινούργιες προσεγγίσεις.

Εμείς ως Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τεθεί η πρωτογενής παραγωγή σε νέες πιο στέρεες και υγιείς βάσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα αγροτικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, με την προϋπόθεση όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

Γι αυτό και πιστεύουμε ότι όλες μας οι προσπάθειες ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να τείνουν προς:



Προσυνεδριακός Διάλογος ΚΕΔΕ: Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής Πολτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής Βλάσση Σιώμου

 


Εισήγηση Προέδρου Επιτροπής

 Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης

Βλάσση Σιώμου

Δημοτικού Συμβούλου Πεντέλης 

Προσυνεδριακός Διάλογος

Λαμία, 17 Οκτωβρίου 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε η Επιτροπή μας έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία όλων των θεμάτων πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών των Δήμων της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, πλέον, έχει αποκτήσει έναν αναβαθμισμένο και ουσιαστικό ρόλο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας . Παράλληλα, καλείται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστεί και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ένα αναδυόμενο παγκόσμιο πρόβλημα σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Μπροστά στην πρόκληση αυτή, η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει να ασχοληθεί εκτός από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών δομών των Δήμων και το επίπεδο εμπλοκής τους στη διαχείριση, αναλύοντας τις επιμέρους ενέργειες πρωτοβουλίες και προγράμματα που πρέπει να γίνουν, σε κάθε στάδιο, ώστε ο κάθε Δήμος να αποκτήσει έναν σύγχρονο επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σχέδιο και μια επιχειρησιακή ικανότητα ως ασπίδα προστασίας για τους κινδύνους και τις κρίσεις που μας απειλούν.

Η γενική αυτή στόχευση για μας στην αυτοδιοίκηση είναι μια υπόθεση σύνθετη και δύσκολη στην εφαρμογή που θα μπορούσε να είναι εύκολη και απλή αν γίνουν αποδεκτά από το κεντρικό κράτος κατά τη γνώμη μας τα πιο κάτω προαπαιτούμενα: